"Clemenţa" PSD depăşeşte barierele: Cadou de sărbători pentru toţi evazioniştii din România
alte articole
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat undă verde, marţi, unui controversat proiect de lege privind evaziunea fiscală iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Proiectul prevede, practic, că cei ce comit acest tip de infracţiuni scapă de urmărire penală şi de închisoare dacă restituie prejudiciul plus 20%.
Iniţiativa legislativă a fost întoarsă din plenul Camerei Deputaţilor (for decizional) pentru a fi introdus un amendament propus de PSD. Ce prevede amendamentul? Ei bine, faptul că actul de clemenţă al închiderii urmăririi penale în cazul infracţiunilor fiscale se aplică tuturor inculpaţilor care au săvârşit împreună faptele de evaziune fiscală, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceştia.
Mai exact, textul amendamentului este următorul:
Dispoziţiile articolului 10 (din legea 241/2005), alin 1 se aplică tuturor inculpaţilor care au săvârşit împreună una din faptele prevăzute de art. 8 şi art. 9, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte din aceştia.
Articolul 10, alin 1, în forma amendată de Comisia juridică pe 9 octombrie stipulează că: „(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală”.
La acesta au fost adăugate, tot în octombrie, trei noi alineate, după cum urmează:
„(1¹) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”.
(1²) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunţarea sentinţei, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa poate dispune, o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.
(1ᶾ) În cazul în care mărimea evaziunii fiscale prevăzută la art.8 şi 9 justifică o astfel de măsură instanţa poate dispune acoperirea sumelor prevăzute la alineatele precedente într-un interval de 1-3 ani, neplata acestora având urmările prevăzute în alineatul precedent”
Iniţial, majorarea pe care trebuia să o plătească un inculpat pentru a scăpa de dosare/închisoare era de 50% peste prejudiciu, dar în Senat a fost redusă la 20%.
"Aţi mai găsit un coleg care are problema asta?", a intervenit astăzi, ironic, unul dintre deputaţii PNL în momentul în care s-a prezentat amendamentul.
Drept replică, PSD a susţinut că şi în cazul unui viol, când victima se căsătoreşte cu unul dintre violatori, restul inculpaţilor scăpau de învinuiri.
"Dacă îmi permiteţi, stimaţi colegi, în Codul Penal exista această posibilitate de rezolvarea a pedepsei participanţilor la săvârşirea unei fapte penale, în sensul că o clauză care e benefică pentru o mulţime de inculpaţi se extinde şi la ceilalţi inculpaţi indiferent de cine a îndeplinit sau nu... De exemplu, la viol... luarea în căsătorie sau împăcarea părţilor se extinde şi la complicii participanţi la o asemenea faptă penală. Aşa şi la evaziune, dacă se acoperă prejudiciul de către unul dintre inculpaţi în totalitate această clauza poate beneficia şi celorlalţi participanţi ca o practică şi că o conduită vizând sancţionarea participanţilor in procesul penal.", a susţinut deputatul PSD Alexandru Bălănescu.
"Îmi cer scuze, dar reglementările astea cu violul erau pe codul vechi şi foarte vechi, nu mai au nicio legătură. Pe de altă parte, cine a comis o fapă trebuie să răspundă pentru acea faptă. (...) Nu este corect să gratifici o persoană care nici măcar nu a contribuit la achitarea prejudiciului. Pe ce criteriu faci asta?", a intervenit deputatul USR Stelian Ion.
"Încălcaţi cu bună ştiinţă programul de guvernare", a acuzat la rândul său deputatul PNL Ioan Cupşa, acuzând faptul că niciunul dintre cele 31 de puncte privind justiţia din programul de guvernare PSD nu a fost respectat în ultimii 2 ani.
"Dvs tot repetaţi de 10 ori program de guvernare, dar guvernul nu are nicio legătură cu această iniţiativă legislativă.!", i-a dat replica preşedintele comisiei, deputatul PSD Nicolae Halici, care a declarat că multe infracţiuni din România sunt de evaziune fiscală şi celor ce se află la prima abatere trebuie să li se dea şansa să achite prejudiciul şi să îşi continue activităţile, iar dacă aceştia vor avea acelaşi comportament infracţional, vor ajunge la închisoare.
În pofida criticilor Opoziţiei, amendamentul a fost adoptat iar actul normativ a primit undă verde. USR a anunţat, prin deputatul Stelian Ion, că va ataca proiectul la CCR, dacă acesta va trece de Camera Deputaţilor şi devine lege.