Circuitul de viteză de la Adâncata a fost inaugurat miercuri în prezenţa oficialităţilor locale

Epoch Times România
06.06.2012

Cătălin Manea, iniţiatorul proiectului Motor Park, primarul comunei Adâncata, Marin Gheorghe, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Vasile Silvian Ciupercă, senatorul ialomiţean Mihăiţă Găină s-au numărat printre oficialităţile prezente miercuri la inagurarea lucrărilor la circuitul de viteză auto moto de la Adâncata, situat cam la 50 km de Bucureşti.

Cătălin Manea, un antreprenor şi pasionat de sportul cu motor, a mulţumit autorităţilor locale pentru sprijinul în derularea proiectului Motor Park şi a precizat că, deşi nu va găzdui curse de calibru în primă fază, circuitul se va preta în câţiva ani chiar şi la curse de Formula 1. "E marcarea unui moment, începutul lucrărilor la circuit, care a venit după 2 ani şi ceva de căutări. Mai întâi a terenului. Am găsit aici la Adâncata un primar care a vrut să facă ceva în comună. Mi-a arătat vreo 3 terenuri până când ne-am decis la acesta. Din acel moment a început o luptă cu hârtiile, care a durat un an şi 2 luni, dar care a decurs corect. În 6 luni s-a reuşit aprobarea PUZ-ului, un timp mai mult decât rezonabil. Pe 24 mai am primit autorizaţia de construcţie cu sprijinul multor oameni, a autorităţilor locale şi judeţene din Ialomiţa, care s-au purtat corect şi profesional. Şi la autorizaţia pentru mediu au fost nişte oameni extraordinari. A fost un drum lung. Azi abia se înce

pe aducerea pietrei, pentru fundaţia pistei. Circuitul a început dintr-o pasiune şi la nivelul actual serveşte pasiunii, pentru că la momentul actual nu avem siguranţa unei curse mari. Circuitul va fi un punct zonal pentru Europa de Est şi Centrală, la nivelul circuitelor omologate de categoria a 3-a din Marea Britanie şi Europa de Vest, pentru curse zonale şi regionale".

Vasile Ciupercă, preşedintele CJ Ialomiţa, a remarcat iniţiativa lui Cătălin Manea de a construit un circuit de viteză la Adâncata, care va face imagine judeţului. "Cătălin este un tânăr care are viziune, are pasiune şi ştie să înfrunte toate dificultăţile pentru va viziunea lui să devină concretă. Aici în partea de vest a judeţului se va întâmpla ceva ce nici mie nu îmi vine să cred. Va fi un mijloc de promovare a judeţului Ialomiţa extraordinar de eficient. Vă asigur că nimic din ceea ce înseamnă frumuseţea acestui ţinut nu va fi perturbat, acest circuit nu va însemna un pericol pentru mediu. Aşa e bine, să construim în armonie cu mediul, cu natura".

După încheierea fazei a 2-a, ce include boxe, post de control, sală conferinţe, centru medical, punct de service auto-moto, pe acest circuit vor putea fi organizate competiţii mai importante. "După ce se va încheia faza a 2-a a lucrărilor, sperăm să putem aduce o cursă importantă în România, gen Formula 2 sau un CE de motociclism. Planul permite şi circuitul a fost gândit să poată ţine eventual şi o cursă de Formula 1, deşi este încă foarte departe. Toată zona devine un centru multifuncţional, cu facilităţi de cazare, ca să poată veni aici în cantonament de la mai multe sporturi, nu doar de la sporturi cu motor". Investiţia pentru realizarea primei faze a circuitului, pista, zona paddock-ului, căi de acces şi sisteme de siguranţă şi împrejmuire se ridică la 4-5 milioane euro.

Cătălin Manea estimează că pista circuitului va putea fi utilizată cel târziu în primăvara anului 2013, dar iniţial se vorbea de o inaugurare în toamnă, cu prilejul unei curse din campionatul naţional de Superbike. "Au existat anumite decalaje privind avizele, eu personal am avut un accident, dar firma constructoare spune că ar putea recupera decalajul până în toamnă. Dar, asta înseamnă o logistică deosebită, camioane multe, staţii multe de asfalt, costuri suplimentare pe care la ora actuală nu am vrea să ni le asumăm. Vrem să-l facem bine şi cât mai complet din prima fază. Sunt şanse ca asfaltul să fie turnat şi în toamnă, dar eu personal nu vreau să fac speculaţii. Acum avem banii pentru prima fază a proiectului şi nu avem nevoie de un investitor pentru terminarea lucrărilor".

Lucrările la pistă constau în decopertarea stratului vegetal până la 50 cm adâncime, care se umple apoi cu balast, piatră spartă şi 15 cm de asfalt.

Mari companii şi oameni de afaceri şi-au manifestat interesul pentru proiect, dar evită să se implice până când acesta nu devine o certitudine. "Sunt mulţi oameni interesaţi, dar în România există fobia de a investi mai ales bani. Dar, vor să dea bani la sfârşit, când proiectul se dovedeşte viabil".

Design-ul pistei, conceput de Manea şi Ionuţ Mistode, organizatorul Dunlop ROSBK, permite ca parcurgerea în ambele sensuri. "Am încercat să facem pista să ofere de toate. Are ac de păr după linia dreaptă, care facilitează depăşirile, are zone tehnice pe care nu se poate depăşi, are diferenţe de nivel, am încercat cu un circuit să acoperim ce alte ţări au în mai multe circuite".

Circuitul va avea o lungime a pistei de 4189 m, o lăţime a pistei de 11-15 metri, o linie dreaptă de 801 m, 17 viraje, 10 de dreapta şi 7 de stânga, cu zone generoase de eşapare ce permit parcurgerea circuitului în ambele sensuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor