Circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei din Capitală, amenajat cu fonduri europene
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, au semnat marţi contractul de finanţare pentru proiectul care prevede amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei, ce va fi finanţat din fonduri europene.
Astfel, proiectul vizează valorificarea în scop turistic a lacurilor Floreasca şi Tei, inclusiv a zonelor adiacente, prin crearea unui circuit turistic. "Este una dintre dimensiunile pe care dorim să le adăugăm la construcţia şi dezvoltarea Bucureştiului. Este vorba despre salba de lacuri. Acest proiect reprezintă un segment din aproape 60 de kilometri de la lacul Străuleşti şi până la lacul Pantelimon, un segment însă de mijloc, un segment care presupune mai puţini bani pentru a putea să amenajăm şi implicit mai puţină contribuţie bănească", a spus Oprescu.
De-a lungul circuitului turistic, care va porni din parcul Herăstrău, vor fi amenajate piste pentru biciclete cu o lungime de 4.410 metri liniari, un loc de joacă pentru copii cu o suprafaţă de 832 metri pătraţi, cinci posturi de salvamar, o sală polifuncţională cu o suprafaţă de 260 de metri pătraţi şi o capacitate de 360 de locuri, precum şi două amfiteatre cu câte 240 de locuri fiecare.
De asemenea, circuitul turistic va include şase debarcadere, cinci platforme pentru activităţi culturale şi de agrement, 12 debarcadere pentru ambarcaţiuni mici de agrement şi ambarcaţiuni turistice, trei pavilioane pentru activităţi culturale şi agrement şi trei piscine destinate agrementului.
Potrivit lui Oprescu, lucrările pentru realizarea proiectului ar urma să înceapă până la sfârşitul lunii mai. Durata proiectului este de 28 de luni.
Prin proiect vor fi create 112 locuri noi de muncă. De asemenea, vor fi acordate 150 de autorizaţii pentru micii întreprinzători care vor acţiona în zona Floreasca-Tei.
Proiectul îşi propune creşterea numărului de turişti din regiunea Bucureşti-Ilfov cu cel puţin 15% şi a duratei sejurului acestora cu cel puţin 10% în primii cinci ani de la implementarea sa.
Valoarea totală a proiectului este 88,35 milioane de lei din care asistenţa financiară nerambursabilă reprezintă 23,51 milioane de lei. Proiectul va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional.