Ciorbea, somat să atace OUG privind şcolile doctorale şi plafonarea indemnizaţiilor pentru mame
alte articole
Avocatul Poporului este invitat în mod oficial de liberali să sesizeze instituţia condusă de Valer Dorneanu cu privire la posibila neconstituţionalitate a ordonanţelor de urgenţă care vizează şcolile doctorale şi plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, a anunţat prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu.
"PNL a depus o cerere de sesizare către Avocatul Poporului pentru Ordonanţa 54, cea care se referă la şcolile doctorale, şi pentru Ordonanţa 55, cea care se referă la plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor. Am exprimat mai multe motive în cererea de sesizare, dar în fapt domnul Liviu Dragnea, aşa cum ne-a obişnuit în ultima perioadă, a comis-o din nou. Dumnealui a convocat de la sine putere pe data de 7 august sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor s-a întâlnit în data de 8 august, deci lucrurile din acest punct de vedere sunt clare. Ce este îngrijorător este bătaia de joc pe care o arată PSD, un partid aflat la guvernare, faţă de lucruri simple, legi, regulamente şi Constituţie", a declarat Iulian Dumitrescu, citat de Agerpres.
Liderul liberal a explicat că cererea vizează procedura în care a fost sesizat Parlamentul.
"Trebuia întâi Biroul permanent să se întrunească, apoi preşedintele Camerei Deputaţilor să solicite sesiune extraordinară. Domnul Liviu Dragnea a solicitat pe 7 august de la sine putere, a plecat în vacanţă şi pe data de 8 s-a întâlnit Biroul permanent al Camerei şi nu a fost un preşedinte al Camerei care să solicite sesiune extraordinară. Noi nu am intrat pe fondul ordonanţelor, ci doar pe respectarea legii, Constituţiei şi a Regulamentelor Camerei şi Senatului", a precizat Iulian Dumitrescu.
PNL susţine - în sesizarea semnată de preşedintele partidului, Ludovic Orban - că OUG privind şcolile doctorale nu-şi justifică urgenţa: "adoptarea OUG 54/2017 este neconstituţională şi pentru că Guvernul României a adoptat un act normativ de modificare a unui alt act normativ aflat în procedură parlamentară de legiferare, contrar dispoziţiilor cuprinse în decizia CCR 1431/2010".
În ceea ce priveşte OUG 55, liberalii au arătat că nu se regăseşte "nicio situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată".
"Aşa-zisa justificare a situaţiei excepţionale invocată de către Guvern este, practic, o recunoaştere a incompetenţei ministrului de resort, a Guvernului în ansamblul său în ceea ce priveşte elaborarea bugetului de stat. Argumentul că sursa bugetară este insuficientă nu poate şi nu constituie un motiv legal pentru a adopta o OUG de restrângere a unui drept", a argumentat PNL.
Reacţia lui Ciorbea
"În legătură cu memoriul depus astăzi, el se referă în esenţă, cât am reuşit să-l răsfoiesc în câteva secunde, la două OUG, 54 şi 55 de anul acesta, care sunt atacate pe mai multe motive şi anume se invocă faptul că nu ar fi fost convocate în mod legal şi constituţional cele două Camere şi unele elemente extrinseci, respectiv lipsa urgenţei şi a cazurilor excepţionale care să justifice adoptarea unor OUG. Vom analiza toate aceste aspecte şi vom încerca să le rezolvăm cât mai repede şi cât mai constituţional, legal", a afirmat Victor Ciorbea.