Cioloş: "E mai simplu să dai vina pe tehnocraţi!"

Dacă într-adevăr PSD ar fi dorit să afle cum s-au făcut rectificările bugetare în mandatul său, ar fi putut afla foarte uşor cerând informaţii de la Ministerul de Finanţe. PSD a recurs însă la un demers populist, căci e mai uşor să dai vină pe tehnocraţi decât să găseşti soluţii pentru a-ţi îndeplini promisiunile electorale.
Loredana Diacu
11.01.2017

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
11.01.2017

Lansarea anchetei parlamentare dispuse de Dragnea pe tema rectificărilor bugetare făcute de tehnocraţi face parte din categoria demersurilor populiste, a opinat fostul premier Cioloş, în cadrul unui interviu acordat RFI. În opinia lui Cioloş, dacă cei care au iniţiat comisia chiar voiau să ştie cum stau lucrurile, puteau să întrebe la Ministerul de Finanţe şi ar fi primit toate informaţiile de care aveau nevoie, a susţinut fostul premier.

În opinia lui Cioloş, dacă tot se va face o analiză, aceasta ar trebui făcută pe ultimii 10 ani, nu doar pe durata guvernării tehnocrate.

"Eu sper că dacă chiar se vrea o analiză, ea să se facă pe ultimii zece ani, să vedem cum au stat lucrurile pe ultimii zece ani între venituri prognozate la buget şi venituri realizate, între venituri şi cheltuieli, pe anumite tipuri de venituri şi cheltuieli, pentru ca lucrurile să fie clare", a declarat Cioloş la RFI

Fostul premier a mai ţinut să precizeze că "nu se pot trece bani de pe un an pe altul, aşa cum lasă unii să se înţeleagă."

"Chiar dacă ar fi fost economii anul trecut, ele nu puteau trece pe bugetul anului acesta, pentru că bugetul are o caracteristică, prin lege, e un buget anual", a afirmat Dacian Cioloş.

De asemenea, Cioloş a ţinut să reamintească faptul că nu se pune problema unei găuri la buget, aşa cum a acuzat iniţial Dragnea căci o astfel de gaură s-ar fi tradus în deficitul bugetar, ceea ce nu s-a întâmplat.

"Noi am stabilit, am prognozat la început un deficit bugetar de sub 3%, 2,8% a fost ţinta noastră şi deficitul realizat a fost de 2,6%, deci nu numai că nu s-a lăsat o gaură în buget, dar chiar deficitul a fost sub cel prognozat, în condiţiile în care la sfârşitul anului, aşa cum se întâmplă în general cu bugetele, s-au făcut mai multe plăţi, inclusiv am plătit toate restanţele de restituire a TVA-ului pe anul trecut, pe care nu le-am lăsat pe bugetul anului acesta, aşa cum se mai întâmplă uneori, de la un an la altul, tocmai pentru a facilita crearea bugetului pentru anul acesta", a precizat Dacian Cioloş.

Întrebat dacă a făcut o estimare eronată sau neinspirată a veniturilor - aşa cum a fost acuzat de Dragnea - Cioloş a răspuns că nu prim ministrul decide la cât se estimează bugetul.

"Nu, a fost o estimare care de altfel, între paranteze fie spus, e o estimare care a fost preluată de la proiectul de buget lăsat sau analizele, calculele făcute de Ministerul de Finanţe încă pe vremea Guvernului Ponta, pentru că aici nu primul-ministru decide cât estimăm noi bugetul, asta rezultă din nişte calcule, nişte analize, nişte prognoze, pe care le fac instituţii care au responsabilitatea asta în cadrul Ministerului de Finanţe sau în subordinea Ministerului de Finanţe.

Au fost nişte estimări mai mari pentru fonduri europene, însă nu aveam cum să plătim mai mult pe fonduri europene decât am plătit, atâta timp cât n-au fost proiecte pregătite. Deci ca noi să fi plătit proiecte europene din buget şi apoi să recuperăm banii de la Comisia Europeană, deci să facem cheltuiala, pe de o parte, plătind facturile pe fonduri europene şi apoi să recuperăm banii de pe cheltuiala respectivă de la CE şi să-i punem pe partea de venituri, pentru a compensa cheltuiala făcută, deci aici, vedeţi, sunt lucruri legate, veniturile cu cheltuielile, dar asta ar fi presupus ca noi să avem deja proiecte pregătite în 2014, 2015, ca ele să poată fi implementate în 2016 şi să putem face aceste plăţi. Acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am plătit anul trecut din fonduri europene peste şapte miliarde de euro, dar nu atât cât au fost estimaţi", a declarat fostul premier.

Nu în ultimul rând, Dacian Cioloş a ţinut să declare că avem de-a face cu "aspecte legate de tehnică bugetară, care nu sunt explicate, ci sunt speculate anumite lucruri, lăsând să se înţeleagă mesaje eronate, dar în interesul unora, care au făcut promisiuni în campania electorală şi probabil că acum îşi pun problema cum o să le realizeze şi atunci e mai simplu, decât ceea ce s-a făcut şi în cursul lui 2016, să dai vina pe tehnocraţi.

Întrebat dacă va merge la audieri în cazul în care va fi invitat de comisie, Cioloş a răspuns: "Eu cred că pentru comisia parlamentară de anchetă important e să aibă informaţiile de care are nevoie. Am văzut acolo o listă de întrebări, la toate acele întrebări Ministerul de Finanţe poate să răspundă, pentru că toate elementele acelea sunt publice (...). Nu sunt lucruri care au fost decise pe picior de primul-ministru, ci ele vin din anumite instituţii şi cred că instituţiile respective trebuie să dea clarificările respective. E vorba de comisiile de buget-finanţe din Parlament şi cred că cei care au avut sau au responsabilităţi pe partea de buget-finanţe pot să dea toate explicaţiile respective".

Întrebat dacă răspunsul lui înseamnă că nu va merge în cazul în care va fi invitat, Cioloş a răspuns:"Nu ştiu, o să vedem atunci, dar cum v-am spus, o să urmăresc să mă asigur că în ceea ce priveşte Guvernul pe care l-am condus, elementele de informaţii de care are nevoie comisia le va primi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor