Ciocolata...divina sau decadenta
Multi oameni considera ciocolata ca fiind idealul culinar romantic, cu gustul sau dulce, ce se topeste in gura. Aceasta a fost romantizata in literatura moderna, in romane precum Chocolat de Joanne Harris si Like water for chocolate de Laura Esquivei. In ambele romane, ciocolata este folosita la propriu si la figurat, ca o metafora a inimii si a pasiunilor acesteia. Valentines Day, numita dupa Sf. Valentin, este o zi sarbatorita de secole, in care inimile, florile si ciocolata simbolizeaza dulceata dragostei si a sentimentelor.
Ciocolata este facuta din cacao, care, ironic, este o substanta cu gust amar. Cacaua a fost denumita Theobroma cacao de un naturist suedez, aceasta insemnand “hrana sau fructul zeilor” in limba greaca.
Originea ciocolatei dateaza de pe vremea aztecilor si a maiasilor. Ambele culturi foloseau boabele de cacao ca mijloc de plata si in sistemul de taxare. Aztecii si maiasii credeau de asemeni ca acestea proveneau din paradisul original si oricine le manca se bucura de mare intelepciune si putere.
Cacaua a fost prima data recoltata de maiasi in jurul anului 1.500 iC. Semintele de cacao erau fermentate, prajite si apoi macinate intr-o pasta amara. Aromele, condimentele si apa se adaugau pentru a se obtine un produs spumos si aromat.
Cacaua juca un rol integral in ceremoniile religioase ale aztecilor si maiasilor, ceremonii in care cacaua era oferita zeilor lor. Femeile acelui timp beau cacaua cu multa placere, ea fiind asociata cu zeita fertilitatii.
In ciuda corelatiilor cu fertilitatea, intelepciunea si romanta, ciocolata are si un aspect controversat. Societatea noastra moderna a numit ciocolata “hrana diavolului”, aceasta fiind asociata cu cuvintele “pacatoasa” si “vinovata”. De aceea nu este de mirare ca ciocolata este considerata ca fiind nesanatoasa.
Pe de alta parte, cercetarile privind efectele ciocolatei asupra sanatatii au adus rezultate surprinzatoare, studii aratand ca ciocolata amaruie are un nivel ridicat de antioxidanti. Ea mai contine fier si flavonoizi care reduc nivelul colesterolului si previn formarea cheagurilor de sange.
Ciocolata contine de asemeni ingrediente pe care anumiti nutritionisti le considera ca ajuta la producerea serotoninei si a endorfinelor. Aceste chimicale din corp reduc sensibilitatea la durere si dau o senzatie de bunastare.
Ciocolata va fi intotdeauna la moda, ramanand o slabiciune de neinvins pentru multi dintre noi in secolele viitoare. Insa cu asa o ‘vina’ de a reduce problemele de sanatate, nu trebuie sa ne simtim prea rau.
Totusi, dupa spusele sciitoarei Judith Viorst, “Taria este capacitatea de a rupe o bucata de ciocolata in patru parti si apoi sa mananci numai una dintre ele”.