"Cineva s-a grăbit" - Ministrul Educaţiei anunţă modificarea formularului de consimţământ pentru testarea COVID a elevilor

Sorin-Mihai Cimpeanu - gov.ro
Sorin-Mihai Cimpeanu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat sâmbătă seara, la Realitatea PLUS, că formularul publicat de Ministerul Sănătăţii privind consimţământul părinţilor pentru testarea antigen a elevilor care prezintă simptome asociate cu COVID-19 va fi modificat, urmând a fi adus în conformitate cu legislaţia în domeniu.

"Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate. Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informaţii ca să fie adus în conformitate cu legislaţia în domeniu (...) Probabil că din dorinţa de a face bine, în spiritul prevenţiei s-au strecurat şi astfel de erori care sunt generate doar de grabă, nu de rea intenţie...", a afirmat Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Ministrul a menţionat că părinţii nu sunt obligaţi să completeze acest formular şi nici nu au cum să fie obligaţi, potrivit legislaţiei în vigoare. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a arătat că se vor instrui cadrele didactice să primească formularul de la acei părinţi care vor dori să aducă luni acest formular completat, din proprie iniţiativă.

"Nu există niciunde obligativitatea şi nici nu ar putea să existe obligativitate. Pe de altă parte, acei părinţi care doresc să-şi dea acordul înainte, nu pot fi opriţi. Iarăşi, nu există o reglementare, este normal. Însă, aceste acorduri trebuie preluate de cineva şi trebuie prelucrate de către un operator certificat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (...) Acel formular în şcoală trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător. Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare către şcoli, să decidă acest lucru. Iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ, ieri. Ministerul Educaţiei a venit astăzi cu un comunicat care face de fapt o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun educaţie-sănătate", a evidenţiat ministrul.

Totodată, oficialul a precizat că nu este prevăzut nicăieri că acel formular trebuie completat din prima zi de şcoală.

"Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziţii, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinţi care benevol, voluntar doresc", a explicat Cîmpeanu.

Ministrul a mai punctat că părinţii au dreptul să nu îşi dea acest consimţământ, iar în acest caz copilul care prezintă simptomele specifice COVID nu va fi testat la şcoală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va decide în privinţa paşilor de urmat.

"Dacă nu face obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome în şcoală sau să fie contact direct al unui caz confirmat, niciodată nu o să vă întrebe nimeni de acest formular. Dacă se întâmplă să facă obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome, ne dorim cu toţii să nu, sau să fie contact direct al unui coleg de clasă confirmat, în această situaţie vi se va cere acest consimţământ informat şi semnat. Nu merge electronic, din motive juridice. Dacă dumneavoastră îl daţi, el va putea fi testat în şcoală dacă există cabinet medical, sau la DSP. Dacă dumneavoastră nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie vă vă spune ce paşi trebuie să urmaţi şi, bineînţeles, fiecare părinte este interesat de sănătatea copilului", a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care subliniază că sprijină, conform atribuţiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-cov-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare. Elevii vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale, în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Ministerul Sănătăţii a informat, vineri, că formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale şcolare este disponibil pe site-ul ministerului şi pe pagina de Facebook a instituţiei.

"În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătăţii recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale şcolare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esenţială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor şi profesorilor şi pentru binele întregii comunităţi. (...) Recomandăm părinţilor să aducă din prima zi de şcoală formularul de consimţământ tipărit şi semnat, pentru ca elevii să poată fi testaţi imediat atunci când este nevoie", se afirma în mesajul transmis pe Facebook de Ministerul Sănătăţii.