Cine va administra toate monumentele Capitalei? Instituţia, condusă de un fost şef la Pieţe Sector 4

Primaria Capitalei (Linkedin)
Ana Ion
14.08.2024

Bugetul Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” va creşte cu 24 de milioane de lei, având în vedere că va prelua activitatea Direcţiei de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, potrivit unui proiect de rectificare bugetară adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), relatează G4Media.

Potrivit site-ului instituţiei, Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public – Monument For administra patrimoniul monumental al Bucureştiului. Practic, instituţia se ocupa de toate monumentele Capitalei, de la conservare, până la punerea lor în valoare, începând cu Arcul de Triumf. Printre atribuţiile direcţiei se regăseau inclusiv înfiinţarea şi administrarea de puncte de informare turistică şi elaborarea de programe locale de dezvoltare a turismului. De asemenea, direcţia trebuia să elaboreze strategii de dezvoltare peisagistică şi să avizeze proiectele de parcuri.

Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” este o instituţie publică de cultură de interes local aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi care administrează complexul istoric de la Mogoşoaia. El este condus de Marian Geani Dinu, care preia administrarea monumentelor Capitalei.

Cine este Marian Geani Dinu?

În februarie 2021, Marian Geani Dinu a fost numit director general interimar la Palatele Brâncoveneşti, prin detaşare, de către primarul Nicuşor Dan. Marian Geani Dinu este şi în prezent în funcţie. De altfel, el semnează nota de fundamentare privind organigrama centrului, aflată pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CGMB.

Înainte de a fi manager la Centrul „Palatele Brâncoveneşti”, Marian Geani Dinu a fost consilier local PNL şi lider al PNL Sector 4, a fost şef la Direcţia Pieţe de la Sectorul 4, iar în prezent este secretar general la filiala PNL Sector 5.

Potrivit celor mai recente declaraţii de avere şi de interese, din iunie 2024, Geani Dinu ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Amenajare edilitară S5 SRL, societate înfiinţată de Consiliul Local Sector 5, poziţie pentru care în ultimul an fiscal a încasat 86.924 lei. Dinu este şi asociat la firma SC KREPSIS FRESH SRL – societate cu sediul social în Sectorul 4, care are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata de fructe şi legume, precum şi angajat la SC KREPSIS AVANTAJ SRL, de unde a încasat un salariu anual de 7.545 lei. Şi soţia sa este angajată la aceeaşi firmă. Salariul de la Palatele Brâncoveneşti a fost de 132.640 lei.

În anul 2011, Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 359.811,26 Lei (aprox. 86.761,45 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 Bucureşti, de către Marian Geani Dinu. ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea Apel Bucureşti. Curtea de Apel Bucureşti a constatat, prin sentinţă civilă, în 2016, că Dinu Geani Marian şi soţia sa au efectuat cheltuieli nejustificate în suma de 36.609 EURO. În 2017, ANI a solicitat ANAF punerea în executare a Sentinţei Civile şi confiscarea sumei.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor