Cine reprezintă România la Consiliul European? "Bătălia" dintre Ponta şi Băsescu ne afectează imaginea
alte articole
Conflictul politic din ultima vreme dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema reprezentării României la Consiliul Europei ar putea afecta imaginea externă a României, pentru că cei doi nu se pot pune de acord. Fiecare a încercat, prin diverse mijloace, să se impună în capul listei delegaţiei României.
Preşedinţia a trimis Ministerului de Externe, încă de marţi, o listă cu componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie. Pe lista Preşedinţiei era menţionat ca şef al delegaţiei preşedintele Băsescu. "Administraţia Prezidenţială a primit marţi, 19 iunie, formularul de delegaţie pentru participarea la summitul Consiliului European. În cursul aceleiaşi zile, Administraţia Prezidenţială a completat delegaţia, iar acest formular completat a fost trimis înapoi la MAE, aşa cum era procedura, prin sistemul oficial de corespondenţă", a precizat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea.
Pe lista Preşedinţiei, mai figurau ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, şi ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Listă modificată
Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe premierul Victor Ponta ca şef al delegaţiei, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu.
"Astăzi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie şi pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială din acest moment în Europa şi Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri", a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.
Întrebat de jurnalişti dacă delegaţia României anunţată la CE îl include şi pe preşedintele Traian Băsescu, Ponta a răspuns: "Componenţa este primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene".
Lista cu delegaţia României la summit-ul Consiliului European din 28-29 iunie ar trebui trimisă în mod normal Consiliului European, la biroul preşedintelui Herman Van Rompuy, a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso."Nu cred că este o listă care trebuie trimisă nouă, ci Consiliului European, pentru că preşedintele Herman Van Rompuy este cel care se ocupă de organizarea summit-ului de săptămâna viitoare. Ar fi normal să fie trimisă Consiliului European, nu Comisiei Europene. Eu nu am informaţii despre faptul că o asemenea listă a fost primită la birourile noastre", a spus Mark Gray.
Trimisă tuturor instituţiilor şi ţărilor UE
Pentru a fi probabil siguri că lista va ajunge şi la cine trebuie, reprezentanţii Guvernului au expediat-o apoi pe mai multe adrese. Lista delegaţiei României la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisă Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă, au precizat ulterior reprezentanţii Guvernului. Lista a mai fost transmisă atât tuturor statelor membre UE, cât şi Croaţiei, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.
Probleme de politică externă la CE
La Consiliul European se vor discuta probleme de politică externă, astfel că din partea României ar trebui să vină preşedintele, dar este problema Preşedinţiei dacă poate să identifice căi de acţiune, pe plan intern, în disputa privind reprezentarea, au declarat surse externe.
Dezbaterea actuală din România privind nivelul de reprezentare la Consiliul European a existat şi în alte state, un exemplu recent fiind Polonia.
Politicile europene, indiferent de conţinutul lor, se adoptă între negocierile dintre state. Prin urmare, ceea ce România şi celelalte state membre ale UE merg să promoveze la Consiliu este un mandat de politică externă, chiar şi când este vorba de politicile economice, au precizat surse europene.
Băsescu nu participă la summit-ul PPE
Preşedintele Traian Băsescu nu va participa la Summit-ul PPE care precede Consiliul European din 28-29 iunie, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea. "Preşedintele Băsescu nu participă la Summit-ul PPE", a declarat Oprea. Preşedintele Traian Băsescu este inclus pe lista participanţilor la Summit-ul PPE care precede Consiliul European din 28-19 iunie, fiind menţionat printre cei 16 membri ai Consiliului European care aparţin Partidului Popular European.
Pe agenda de discuţii a summitului PPE, la care vor participa şi Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European şi José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, va fi, potrivit unui comunicat, pregătirea reuniunii Consiliului European, potrivit unui comunicat transmis joi de Partidul Popular European.De asemenea, în comunicat este menţionat şi preşedintele Traian Băsescu printre cei 16 membri ai Consiliului European ai PPE.
Preşedintele Traian Băsescu a participat în mod regulat în ultimii ani la summiturile PPE organizate înaintea reuniunilor Consiliului European.