Comisiile din Senat resping ca reprezentantul României la Consiliu să fie exclusiv premierul Victor Ponta
Comisiile reunite de administraţie publică şi afaceri europene au respins, amendamentul propus de liberalul Ioan Ghişe prin care senatorul a propus ca reprezentatul României la Consiliul European să fie premierul României, nu preşedintele.
Senatorul PNL Ioan Ghişe a propus în cadrul şedinţei comune a comisiilor de administraţie publică şi afaceri europene ca în proiectul de lege privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European să fie premierul României.
„România nu are şef de stat, şi-a împuşcat singurul şef de stat pe care l-a avut şi a modificat Constituţia”, a spus Ghişe. El a adăugat că, potrivit articolului 71 din Constituţia din 1965, preşedintele României era şef de stat şi reprezenta puterea de stat în relaţiile internaţionale.
„Acum, în democraţie, avem mai multe puteri în stat şi nu mai avem şef de stat. În Europa sunt doar doi şefi de stat, cel al Franţei şi Cipru. (…) Mi se pare nefiresc ca prin lege să stabilim că este reprezentantul României. Reprezentantul României este primul-ministru”, a spus el.
Ghişe a propus ca în articolul 19 din proiectul de lege, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European să fie primul ministru al României. Propunerea senatorului liberal a fost respinsă de către membrii comisiilor, Ghişe fiind singurul care a votat amendamentul.
Capitolului din legea de cooperare între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene care prevedea amendamente în cazul reprezentării României la Consiliu European nu a primit modificări pe durata dezbaterilor de la comisiile pentru afaceri europene şi pentru administraţie publică a Senatului.
Aşadar, potrivit legii, delegaţia României la reuniunile Consiliului European va fi condusă de către Preşedintele României sau Primul ministru al Guvernului României. Totodată, stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.
În situaţia în care acordul dintre cele două instituţii nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respective reuniune a Consiliului European.