Cine este Marian Enache? Şeful CCR a amânat de două ori validarea primului tur al cursei pentru Cotroceni

Marian Enache (podul.ro)
Andrei Popescu
02.12.2024

Şeful Curţii Constituţionale, Marian Enache, este judecător raportor în dosarul de validare a primului tur al prezidenţialelor. După raportul lui, CCR a amânat de două ori validarea şi a decis renumărarea voturilor.

CCR are programată pentru luni, de la ora 17, o nouă şedinţă în care analizează atât cererea de anulare a alegerilor prezidenţiale depusă de candidatul Cristian Terheş, cât şi dosarul privind validarea turului 1 al alegerilor prezidenţiale.

În ceea ce îl priveşte pe Enache, a ajuns la CCR sprijinit de PSD, iar asupra sa planează un mare semn de întrebare: a avut dosar la Securitate (poliţia politică a regimului Ceauşescu), dar dosarul nu mai este în arhivă, relatează G4Media.ro.

Reamintim că, în 2009, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat că SRI a comunicat că Marian Enache figura cu un dosar de reţea (dosar FR 7259/Vaslui), dar că “dosarul nu s-a păstrat în arhivă”, posibil să fi fost distrus în decembrie 1989, când fosta conducere a Securităţii comuniste a ordonat distrugerea unor dosare.

Potrivit CNSAS, dosarul personal sau dosarul de reţea “cuprinde totalitatea materialelor privitoare la o persoană inclusă în reţeaua informativă, indiferent de calitatea în care aceasta a fost recrutată (colaborator, informator, rezident, gazdă casă de întâlniri)”.

Enache a devenit judecător CCR în 2016, când a fost susţinut de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, iar în 2022 a fost ales de plenul Curţii în funcţia de preşedinte, mai precizează site-ul citat. În plus, el a fost parlamentar PSD în trei mandate, a fost consilierul preşedintelui Ion Iliescu în 1993, dar şi ambasador al României în Republica Moldova în perioada 1993-1996.

Din declaraţia de avere reiese că şeful CCR are în conturi 229.130 de euro (circa 1.145.650 lei) şi 675.770 de lei, adică o sumă totală de circa 1,8 milioane de lei. Anul trecut a cumulat salariul de la CCR cu pensia de avocat şi pensia specială de parlamentar, potrivit declaraţiei sale de avere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor