Ciclism: Lance Armstrong cere Agenţiei americane antidoping să renunţe la acuzaţii
alte articole
Lance Armstrong, septuplu câştigător al Turului ciclist al Franţei, a cerut Agenţiei americane antidoping (USADA) să renunţe la procedura deschisă împotriva sa, din lipsă de probe.
"USADA nu a furnizat nicio dovadă care să susţină acuzaţiile sale false", a scris avocatul lui Armstrong, Robert Luskin, într-un document de 18 pagini, pe care cotidianul Washington Post l-a publicat vineri.
"USADA trebuie să furnizeze dovada pe care şi-a bazat scrisoarea din 12 iunie (în care îl acuza pe Armstrong), în caz contrar comitetul de experţi trebuie pur şi simplu să recomande ca afacerea să fie clasată din lipsă de probe", adaugă reprezentatul fostului rutier texan.
Săptămâna trecută, USADA a declanşat o procedură împotriva lui Armstrong (40 ani), pe care îl acuză că s-ar fi dopat din 1996 şi până în 2011, ceea ce ar putea conduce la piederea celor şapte victorii pe care ciclistul din Statele Unite le-a înregistrat în Turul Franţei.
Rutierul şi cinci foşti colaboratori, între care fostul său director sportiv belgian Johan Bruyneel şi preparatorul său italian Michele Ferrari, au fost avizaţi în scris de "prima etapă a unei proceduri legale care ia în considerare mai multe presupuse încălcări ale regulamentelor antioping în sport".
Dosarul urmează acum să fie examinat de către un comitet de experţi independenţi ("anti-doping review board"), compus din patru membri, care nu va proceda la audieri şi va stabili dacă există suficiente elemente pentru a continua procedura. Tocmai acestui comitet de experţi îi solicită Armstrong să renunţe la acuzaţii.
Avocaţii fostului campion reproşează, în special, USADA că nu a transmis dovezile pe care le deţine, acuzând totodată faptul că agenţia utilizează "metode ilicite" în "zelul său de a-l pedepsi cu orice preţ pe domnul Armstrong".
USADA s-a apărat precizând că, în acest stadiu al procedurii, nu poate dezvălui dovezile pe care le deţine, pentru a evita posibile presiuni asupra martorilor, printre care şi doi foşti coechipieri ai lui Armstrong, Floyd Landis şi Tyler Hamilton, care l-au acuzat în mod public de dopaj pe fostul lider al echipei US Postal.
Agenţia susţine că dispune de mărturii ale foştilor colaboratori ai lui Armstrong care atestă faptul că acesta ar fi recurs la dopaj cu EPO, transfuzii de sânge, testosteron şi cortizon, între 1998 şi 2005, iar anterior a utilizat EPO, testosteron şi hormoni de creştere, în 1996.
În ciuda numeroaselor acuzaţii formulate la adresa sa pe parcursul carierei, Lance Armstrong nu a fost niciodată depistat pozitiv şi neagă în continuare că s-a dopat.
În aşteptarea finalizării procedurii USADA, Armstrong, retras între timp din pluton, este suspendat cu titlu provizoriu din circuitul de triatlon Ironman şi nu va putea lua parte la concursul programat duminică la Nisa, în Franţa.