CIA ar fi plătit României milioane de dolari pentru a găzdui închisori secrete
alte articole
Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA a plătit României "milioane de dolari" pentru a găzdui închisori secrete, a declarat miercuri, în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, avocata Amrit Singh, informează Associated Press
Potrivit avocatei, între anii 2003 şi 2005, închisorile CIA din ţara noastră au fost amplasate cu "încuviinţarea şi complicitatea" Guvernului de la Bucureşti, acuzaţii pe care autorităţile române le resping.
În replică, reprezentanta Guvernului României, Catrinel Brumar, a subliniat că este nevoie de mai mult decât de nişte "ponturi şi speculaţii pentru a stabili responsabilităţile statului". Oficialul român a adăugat că o anchetă este în curs.
Curtea a anunţat că va decide în câteva luni dacă România a permis cu bună ştiinţă să funcţioneze închisori secrete CIA, în care s-a practicat tortura, şi dacă nu a reuşit să împiedice torturarea clientului lui Singh.
Publicaţia citată notează că presupusa existenţă a unor închisori secrete CIA în România este un subiect sensibil pentru ţara noastră - un aliat puternic al SUA - care, la vremea respectivă, căuta susţinerea Washingtonului pentru a adera la NATO, ceea ce s-a şi întâmplat în 2004.
În opinia avocatei Amrit Singh, România "este derutată şi refuză să recunoască evidenţa" în pledoaria sa.
Avocata susţine că cel pe care îl reprezintă - sauditul Abd al-Rahim Al Nashiri, aflat în present la închisoarea militară de la Guantanamo Bay - a fost încătuşat, privat de somn, supus unor zgomote puternice şi lumini intense, pălmuit şi supus hrănirii rectale cu forţa într-o închisoare CIA din Bucureşti în 2004. În ciuda acestor lucruri, avocata susţine că americanii nu au obţinut informaţii folositoare de la el.
Un raport al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului american, cu privire la tortura practicată de CIA, a fost finalizat în 2014. Documentul detaliază despre torturarea deţinuţilor şi modul în care a fost împiedicată supravegherea Guvernului, însă România nu a fost direct menţionată.