Chiţoiu: ANAF va cunoaşte o reformă profundă, vom avea o singură instituţie de control
Ministrul propus la Finanţe, Daniel Chiţoiu, a declarat vineri, în cadrul audierilor de la comisiile de buget-finanţe, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va cunoaşte o restructurare profundă şi că va exista o singură instituţie de control.
”Agenţia Naţională de Administare Fiscală va cunoşte o restructurare profundă plecând de la structurile de control. Aşa cum avem prevăzut în programul de guvernare şi cum ne-am asumat faţă de instituţiile financiare internaţionale, vom avea o singură instituţie de control, pe modelul Germaniei, Franţei, Italiei, Spaniei, care să se ocupe de controlul operativ pe evaziune fiscală antifraudă şi care să meargă pe bază de analiză de risc, existând în momentul de faţă o structură în cadrul ANAF care face această analiză de risc, celelalte structuri de control fiscal urmînd să facă controlul fiscal de fond la companii. La IMM ne dorim ca acest control fiscal de fond să fie facut o dată la trei ani. Avem ca măsură simplificarea şi crearea unui sistem fiscal predictibil pentru IMM-uri. De asemenea, pentru marii contribuabili, o dată la cinci ani, controale fiscale de fond”, a spus Daniel Chiţoiu.
Astfel, structura care se va ocupa de controlul operativ de combatere a evaziunii şi fraudei fiscale va integra, prin reorganizare, Garda Financiară, structura de supraveghere şi control vamal şi direcţia de antifraudă din structurile din cadrul ANAF.
”Va fi o singură structură şi va merge pe acelaşi model din Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania. Să evităm cât mai mult factorul politic şi influenţele asupra acestei structuri de control pentru marii contribuabili şi cei mijlocii. Aceste structuri de control sunt constituite pentru toată ţara numai la nivel central şi regional. La nivel local vom lăsa verificarea controlului numai pentru IMM-uri, persoane fizice autorizate, în general profesiile liberale şi toţi cei care desfăşoară activităţi independente”, a explicat Chiţoiu.
De asemenea, el a spus că se are în vedere o reformă profundă a cheltuielilor publice ale statului plecând de la centralizarea anumitor achiziţii publice la nivel central pentru instituţiile subordonate.
”În momentul în care faci o achiziţie publică la nivel central, costurile de achiziţie se reduc de multe ori cu cifre substanţiale de la 10% la 30%”, a spus Chiţoiu.
Ministrul propus pentru Finanţe a spus că îl interesează să reducă costurile de administrare ale administraţiei centrale şi locale prin reorganizarea şi restrucucturarea tuturor acestor instituţii şi autorităţi.