Chişinăul se inspiră din exemplul Georgiei şi încearcă să se plaseze sub 'umbrela' SUA
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, va desfăşura săptămâna viitoare o vizită oficială la Tbilisi, pentru a 'copia' de la liderul georgian Mihail Saakaşvili reţeta vindecării Ministerului de Interne de un asemenea flagel precum corupţia. Promit să ajute la reeditarea succesului georgian şi americanii: Ambasada SUA la Chişinău a organizat cu acest prilej conferinţa 'Experienţa Georgiei în domeniul reformării poliţiei şi recomandări pentru Republica Moldova', relatează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
'Republica Moldova este capabilă să reediteze succesul Georgiei în reformarea Ministerului Afacerilor Interne', aceasta este opinia generală, exprimată în deschiderea conferinţei. Potrivit ambasadorului SUA, William Moser, 'normele democratice şi stabilitatea sunt necesare ambelor ţări'. De aceea, dialogul care s-a stabilit pe linia reformării Ministerului de Interne este extrem de important.
Moser a amintit de recenta vizită a secretarului de stat american Hillary Clinton în Georgia, în timpul căreia aceasta a 'remarcat schimbările pozitive în activitatea organismelor de apărare a ordinii publice'. 'Pentru Republica Moldova, reformarea sistemului său juridic, a poliţiei, prin implementarea experienţei georgiene, este necesară pentru ralierea la familia europeană', a declarat ambasadorul, dând asigurări că Washingtonul va sprijini prin toate mijloacele voinţa politica şi decizia actualelor autorităţi ale republicii de a contracara infracţionalitatea şi corupţia.
Prezent la conferinţă, premierul Vlad Filat a subliniat la rândul său că 'modificarea calitativă a activităţii Ministerului de Interne constituie doar una dintre verigile unei modernizări radicale a sistemului juridic, inclusiv a judecătoriilor, procuraturii, centrului de luptă cu infracţiunile economice şi corupţia, a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).
Filat a anunţat că intenţionează să înceapă imediat realizarea celor planificate şi că în acest scop se va deplasa în 7 iulie la Tbilisi, unde va vedea totul cu propriii ochi şi va pune întrebări despre reforme. Printre oamenii consultaţi se va numără, fără îndoială, preşedintele Saakaşvili, căruia Georgia îi este datoare cu faptul că poliţiştii ţării nu mai iau mită şi îi ajută cu adevărat pe cetăţenii aflaţi la ananghie.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, Filat, la fel ca Saakaşvili, este energic, dinamic şi nu se teme de reforme. Însă, Filat nu are statutul lui Saakaşvili, după cum nici ţara sa nu-l are pe cel al Georgiei. 'Georgia este o republică prezidenţială, unde dacă preşedintele a dat ordin acesta este îndeplinit imediat. Republica Moldova este o republică parlamentară, iar Filat este premier şi nu întotdeauna deciziile sale stârnesc reacţii unanime din partea alianţei trilaterale aflate la guvernare, din care fac parte Partidul Democrat, cel Liberal şi cel Liberal-Democrat', explică directorul Institutului de politici publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie.
În opinia lui Barbăroşie, teoretic reformele georgiene pot fi realizate şi în Republica Moldova, cu condiţia să existe voinţa întregului guvern, în care sunt reprezentate toate partidele aflate la conducere. În realitate, divergenţele din cadrul alianţei sunt evidente, iar iniţiativele lui Filat sunt adesea criticate. Cu toate acestea, Filat continuă să meargă înainte, legându-şi viitorul de perspectiva prezidenţială şi chiar cu împuterniciri mai mari pentru şeful statului decât există acum, opinează Barbăroşie.
Analistul mai remarcă o diferenţă între realităţile georgiene şi cele din Republica Moldova. În Georgia, întreaga populaţie, indiferent de orientarea politică, se pronunţă pentru aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi pentru un parteneriat cu SUA. În Republica Moldova, aderarea la NATO este sprijinită, potrivit sondajelor, de numai 15% din populaţie. Pentru cetăţenii moldoveni principalul drum duce spre Uniunea Europeană (UE), Europa fiind mult mai aproape inclusiv geografic decât SUA.
Este adevărat că, în ultimul timp, se remarcă o creştere a simpatiilor pentru Uniunea Vamală (Rusia, Belarus, Kazahstan): pentru aderarea la aceasta se pronunţă astăzi mai mulţi cetăţeni moldoveni decât pentru integrarea în UE. Însă, potrivit lui Barbăroşie, acest lucru se explică prin divergenţele din cadrul Alianţei pentru Intergrare Europeană. 'Populaţia îşi transferă nemulţumirile faţă de putere asupra lozincii pe care aceasta o promovează', consideră Barbăroşie.
În orice caz, constată analistul, integrarea europeană rămâne principala orientare a republicii, iar aceasta nu se va putea ascunde sub umbrela Washingtonului, după cum a făcut Georgia.
Între timp, Filat promite să transfere rapid pe teren moldovean experienţa georgiană în domeniul poliţiei. 'În Georgia reforma a durat cinci ani, însă astăzi doar 0,7% din populaţie este de părere că poliţiştii sunt în stare de acte de corupţie, iar 80% au încredere totală în aceştia. Ministerul de Interne al Georgiei a reuşit să obţină principalul: să ocupe un loc demn în societate', a subliniat Filat.
Potrivit primului adjunct al ministrului de interne al Georgiei, Ekaterina Zbuladze, 'SUA şi practica lor de perfecţionare au jucat într-adevăr un rol imens în reformarea MAI'. 'Schimbările au fost cu adevărat revoluţionare', a spus Zbuladze.
În ultima vreme, înalţi funcţionari georgieni au devenit oaspeţi frecvenţi la Chişinău. Aici ei pot fi văzuţi în restaurante cochete, la un pahar de vin în compania colegilor locali şi a ambasadorului SUA. Acest lucru le oferă jurnaliştilor şi unor politicieni motivul să conchidă că actuala putere depune eforturi pentru a-şi atrage nu doar sprijinul UE, ci şi pe cel al SUA în ceea ce priveşte desfăşurarea cursului prooccidental, dar şi ca protecţie în faţa presiunilor din partea Moscovei. Asemenea temeri sunt fundamentate: partidele de opoziţie, în primul rând comuniştii, se folosesc de nereuşitele puterii pentru a întoarce încă o dată populaţia înapoi, spre Rusia.