Chişinău: Preţurile apartamentelor stagnează de cinci luni

(photos.com)
Tatiana Chiriac
12.03.2012

Piaţa imobiliară stagnează, preţurile la apartamente se menţin a cincea lună la nivelul ultimului trimestru al anului trecut, respectiv 604 euro pentru un metru pătrat, comunică Moldpres cu referinţă la datele Bursei imobiliare LARA.

În lunile octombrie-decembrie 2011, preţurile pe piaţa secundară în capitală s-au menţinut la o medie de 604 euro pe metru pătrat, după ce pe parcursul a cinci luni anterioare locuinţele s-au vândut la preţ de 610 euro pe metru pătrat. Raportate la metru pătrat, preţurile la apartamentele cu 3-4 camere sunt cu 10-25% mai mici decât la cele cu o cameră.

Agenţii imobiliari constatau la început de an că "prognoza preţurilor în 2012 va rămâne negativă". Este dificil de prezis care va fi evoluţia preţurilor, dar cel mai probabil se va produce o scădere cu 5-8%, însă reducerile ar putea fi şi mai pronunţate în cazul în care criza din zona euro se va agrava, mai afirmau experţii.

Reprezentanţii companiilor de construcţie se aşteaptă însă la o creştere cu 5-10% a preţurilor, ca urmare a costurilor mai mari.

În 2012, la fel ca şi în anul trecut, se atestă o cerere mai ridicată la apartamentele cu suprafaţa de până la 50-60 metri pătraţi şi o reducere a cererii la locuinţele cu suprafeţe mari. Costurile înalte la utilităţi taie din cererea la aceste imobile. A crescut termenul de expunere a apartamentelor. Dacă în anii de până la criză, apartamentele se vindeau timp de o lună sau două, atunci acum termenul este 3-4 luni, uneori şi mai mult, vânzătorii, de regulă, ţin la preţ.

Experţii Bursei Imobiliare LARA constatau anterior că, deşi în anul 2011 piaţa imobilului locativ a fost în stagnare, vânzările de apartamente în municipiul Chişinău au crescut cu 19,6%. Lunar au fost vândute 1408 apartamente, faţă de 1177 în 2010 şi 717 în 2009, când piaţa imobiliară a fost afectată de cea mai gravă criză din ultimii zece ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor