Chisinau: Politicienii se îndoiesc că Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria

Politicienii de la Chişinău sunt pesimişti în privinţa plecării trupelor ruseşti din Transnistria, după rezoluţia Adunării Parlamentare OSCE prin care i se cere Rusiei să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor şi muniţiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova.

”Nu sunt primul care se îndoieşte de retragerea armatei şi a muniţiilor de pe teritoriul R. Moldova. Constituţia prevede că suntem stat neutru şi nu are ce căuta nicio armată străină aici. Avem şi prima Rezoluţie a Consiliului Europei, când a fost acceptată Rusia ca membru al CE, apoi Hotărârea de la Istanbul din 1999 (…) Ar fi o minune dacă s-ar întâmpla, dar mă îndoiesc că o vor accepta”, a declarat Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal.

Liliana Palihovici, vicepreşedinte al Parlamentului, membru al PLDM, este la fel de sceptică. ”Mi-aş dori ca Rusia să se conformeze, dar odată ce reprezentanţii Federaţiei Ruse nu au votat documentul, probabil nu intenţionează să-şi retragă armata. Rusia nu doreşte să plece din această regiune. Geopolitic vorbind, ea este interesată să-şi păstreze armata aici şi de fiecare dată a tins să aibă un cap de pod în regiune unde să-şi poată realiza interesele”, a spus Palihovici.

Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, adept al federalizării Republicii Moldova, îşi susţine punctul de vedere în continuare. ”Atât timp cât nu va fi găsit numitorul comun asupra statutului politic al Transnistriei în componenţa statului suveran R. Moldova, adică federalizarea, retragerea forţelor ruseşti va fi în continuare subiectul discuţiilor”, a subliniat Dodon.

Rezoluţia Adunării Parlamentare a OSCE, adoptată duminică, a fost susţinută de toate delegaţiile naţionale, mai puţin de Federaţia Rusă şi Cipru, care s-au abţinut în timpul votării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe