Chişinău: Partidele din fosta coaliţie şi-au desemnat echipele de negociatori (presa)

'Eşalonul doi' negociază soarta Republicii Moldova, scrie marţi ziarul Timpul, menţionând că partidele din fosta alianţă de guvernare de la Chişinău şi-au nominalizat echipele de negociatori privind desemnarea noului guvern.
Epoch Times România
13.03.2013

'Eşalonul doi' negociază soarta Republicii Moldova, scrie marţi ziarul Timpul, menţionând că partidele din fosta alianţă de guvernare de la Chişinău şi-au nominalizat echipele de negociatori privind desemnarea noului guvern.

Toţi aceştia fac parte din 'eşalonul doi' al partidelor şi sunt persoane importante şi influente în formaţiunile lor. Unii au o bogată experienţă în domeniul negocierilor şi, indiferent cu ce instrucţiuni de la şefi vor veni la negocieri, ei pot reuşi mult mai mult decât dacă negocierile s-ar fi purtat la nivel de lideri de partid. Timpul mai apreciază şi faptul că două dintre aceste partide şi-au delegat femei la aceste tratative.

Acelaşi cotidian scrie şi despre 're-sovietizarea Europei de Est'. Autorul observă că Ucraina dă din ce în ce mai mult semne că va ceda solicitărilor venite de la Moscova. Preşedintele Viktor Ianukovici menţine un discurs care la prima vedere pare a fi unul de pe o poziţie de rezistenţă, dar în realitate faptele nu respectă întocmai declaraţiile. Ungaria a devenit copilul ciudat al Uniunii Europene: o ţară în care manifestările antisemite sunt din ce în ce mai frecvente, iar un premier demagog duce o politică greu de înţeles. Însă aproape nimeni nu a vorbit despre legăturile financiare cu Rusia ale premierului ungar Viktor Orban. Măsurile economice haotice ale lui Orban au dus la retragerea investitorilor occidentali şi la un blocaj în relaţia cu FMI. În Bulgaria, oamenii au ieşit în stradă din cauza creşterii facturilor la energia electrică şi în doar câteva zile a căzut guvernul Boiko Borisov. Mai precis, guvernul bulgar care a blocat ani de-a rândul proiectul energetic Southstream promovat insistent de Moscova. 'Aşa că nu mai are rost să ne mirăm foarte tare de ceea ce se întâmplă pe cele două maluri ale Prutului', comentează autorul.

Poliţele RCA s-ar putea scumpi, titrează Adevărul. Doi deputaţi cer liberalizarea pieţei asigurărilor auto şi ieftinirea cu 40% a poliţelor Cartea Verde. Specialiştii spun însă că intervenţia ar putea duce la scumpirea asigurării pentru şoferii care nu ies din ţară.

Europa Liberă publică un interviu cu şeful delegţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, care îndeamnă politicienii de la Chişinău să depună toate eforturile pentru formarea unui nou guvern şi continuarea reformelor democratice. Diplomatul nu exclude ca în acest an Republica Moldova să nu poată parafa Acordul de asociere la UE, dar menţionează în acelaşi timp evoluţiile Republicii Moldova din ultimii ani şi accentuează necesitatea acţiunilor pentru combaterea corupţiei.

Ziarul în limba rusă Moldavskie vedomosti îl citează pe sociologul Doru Petruţi, potrivit căruia electoratul de dreapta din Republica Moldova se reduce ca număr. 'În primii trei ani care au urmat după 2009, AIE, în ciuda lipsei de rezultate, a reuşit să menţină un oarecare echilibru, cel puţin potrivit sondajelor. Scorurile au fost - 40% pentru stânga, 40% pentru dreapta şi 20% indecişi. Acum, un prim efect a ceea ce se întâmplă în 2013 cred că ar fi comprimarea electoratului de dreapta', explică Petruţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor