Chişinău: La patru ani de la protestele violente din 7 aprilie vinovaţii rămân nepedepsiţi (presa)

Majoritatea oamenilor legii care, după protestele din 7 aprilie 2009, au făcut justiţie prin comisariatele de poliţie şi-au păstrat funcţiile, unii dintre ei chiar fiind avansaţi, constată 'Ziarul de Gardă' la patru ani de la eveniment.
Imagine din timpul protestelor de la Chişinău, 8 aprilie 2009. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.04.2013

Majoritatea oamenilor legii care, după protestele din 7 aprilie 2009, au făcut justiţie prin comisariatele de poliţie şi-au păstrat funcţiile, unii dintre ei chiar fiind avansaţi, constată 'Ziarul de Gardă' la patru ani de la eveniment.

Doar patru 'judecători din iad' au fost excluşi din sistem, demis fiind doar unul singur. Doi dintre ei au revenit în justiţie şi sunt în prezent avocaţi.

Peste un an expiră termenul de prescripţie, aminteşte 'Adevărul'. Specialiştii Amnesty International Moldova şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modul în care sunt instrumentate cauzele din dosarul 7 aprilie 2009. Potrivit acestora, 'după patru ani, avem multe întrebări şi niciun răspuns. Dacă în decurs de cinci ani nu au fost puşi sub învinuire penală cei care au torturat persoanele, nu mai pot fi pedepsiţi', afirmă experţii.

La patru ani de la revolta tinerilor şi distrugerea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului, niciuna dintre acestea nu a fost reabilitată, mai scrie 'Adevărul'. Din lipsă de bani, la un edificiu reparaţiile întârzie, iar la al doilea nici nu au început. Un miliard de lei (aproximativ 60 de milioane de euro) - aceasta este valoarea maximă la care au fost estimate pagubele şi costul reconstrucţiei edificiilor Parlamentului şi Preşedinţiei.

'Timpul' scrie despre noua versiune anonimă despre 7 aprilie 2009, apărută pe internet. Beneficiarii protestului de la 7 aprilie, politicienii aflaţi în opoziţie la acea vreme, sunt prezentaţi ca eroi, care au evitat o posibilă intervenţie militară a trupelor ruseşti din Transnistria. La final, autorul se transformă în agent electoral al Alianţei pentru Integrare Europeană, prezentând coaliţia ca pe unica salvare a Republicii Moldova prin tractarea ţării în Uniunea Europeană, mai comentează 'Timpul'.

Acordarea cetăţeniei române printr-un amendament la Constituţia României care presupune ca toţi cetăţenii R. Moldova să devină automat şi cetăţeni ai României este extrem de naivă, scrie aceeaşi publicaţie. Consiliul legislativ al Parlamentului de la Bucureşti va desfiinţa argumentat această idee, în opinia autorului. Doar că între timp 'ameninţarea' acestui amendament a făcut valuri în presa rusă, unde a apărut şi ideea ca toţi foştii cetăţeni ai Uniunii Sovietice să primească automat cetăţenia Federaţiei Ruse, notează 'Timpul'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor