China vrea să accelereze construcţia de centrale electrice pe bază de cărbune

Carbune.
Carbune. (photos.com)

China se aşteaptă să adauge 70 de gigawaţi (GW) de producţie de energie electrică pe bază de cărbune în acest an, în creştere faţă de 40 GW de capacitate provenind din cărbune instalată în 2022, se arată într-un raport al grupului din sectorul energetic, China Electricity Council, potrivit OILPRICE.com .

Adaosurile de cărbune nu vor fi însă cele mai mari creşteri de capacitate din China în 2023, susţine raportul citat de Bloomberg.

Energia solară şi cea eoliană vor înregistra o creştere masivă a adaosurilor de capacitate şi în acest an, fiind de aşteptat ca energia solară să adauge o capacitate uriaşă de 100 GW, iar cea eoliană - încă 65 GW, a precizat China Electricity Council.

Capacitatea de generare a energiei electrice din surse regenerabile a Chinei ar trebui să sară peste 50% pentru prima dată în acest an. Potrivit grupului de lobby din sectorul energetic, sursele de electricitate cu emisii reduse de carbon vor reprezenta peste 52% din capacitatea totală de energie electrică din China până la sfârşitul anului 2023, faţă de 49,6% la sfârşitul anului trecut.

După încheierea politicii "zero COVID", se aşteaptă ca cererea de energie electrică a Chinei să urce cu 6% în 2023, faţă de creşterea de 3,6% înregistrată anul trecut, potrivit Consiliului chinez pentru electricitate.

Deşi instalaţiile de energie regenerabilă vor creşte vertiginos, anul acesta vor creşte şi capacităţile de producţie de energie pe bază de cărbune în China, deoarece Beijingul a pus mai mult accent pe securitatea energetică din toamna anului 2021, când penuria de energie i-a paralizat industria.

În 2022, China a declarat că va continua să maximizeze utilizarea cărbunelui în anii următori, deoarece se ocupă de securitatea sa energetică, în ciuda promisiunilor de a contribui la eforturile globale de reducere a emisiilor.

În ultimele luni, China şi-a sporit semnificativ producţia de cărbune, în urma unor ordine guvernamentale.

China a produs anul trecut o cantitate record de cărbune, deşi anul s-a încheiat cu o producţie în scădere, pe fondul ultimei creşteri a infecţiilor Covid. Producţia totală de cărbune din China pentru anul trecut a ajuns la 4,496 miliarde de tone, ceea ce a reprezentat o creştere de 9% faţă de 2021, potrivit datelor statistice oficiale.