"China va continua să susţină suveranitatea şi securitatea Rusiei" - Xi Jinping îi face noi promisiuni lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său comunist chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile după discuţiilor lor de la Kremlin, Moscova, în 5 iunie 2019
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său comunist chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile după discuţiilor lor de la Kremlin, Moscova, în 5 iunie 2019 (Alexander Zemlianichenko/AFP/Getty Images)

China a făcut o nouă promisiune de sprijin Rusiei, în contextul războiului pe care Vladimir Putin îl duce în Ucraina. În cadrul unei convorbiri telefonice purtate miercuri între preşedintele Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin, liderul chinez a afirmat că ţara sa susţine Rusia în ceea ce priveşte "suveranitatea şi securitatea".

"China este dispusă să continue să ofere sprijin reciproc (Rusiei) în chestiuni care privesc interesele fundamentale şi preocupările majore, cum ar fi suveranitatea şi securitatea", a declarat Xi, citat de televiziunea de stat chineză CCTV, citat de Zerohedge.

Sursa citată arată că aceasta a fost a doua convorbire "pozitivă" de acest fel între cei doi lideri de la începutul invaziei din Ucraina. În ultimii ani, cei doi lideri au devenit evident mai apropiaţi pe fondul creşterii măsurilor economice ale SUA care intenţionează să izoleze ambele ţări.

The Moscow Times relatează următoarele despre conţinutul discuţiilor de miercuri dintre cei doi şefi de stat:

Potrivit CCTV, Xi a lăudat "dinamica bună a dezvoltării" relaţiilor bilaterale de la începutul anului "în faţa turbulenţelor şi schimbărilor globale".

Beijingul a fost dispus să "intensifice coordonarea strategică între cele două ţări", ar fi spus Xi.

China ar fi pregătită să "consolideze comunicarea şi coordonarea" cu Rusia în cadrul organizaţiilor internaţionale şi să "împingă ordinea internaţională şi guvernanţa globală spre o dezvoltare mai dreaptă şi mai rezonabilă", a adăugat preşedintele chinez.

În relatările presei de stat cu privire la convorbirea sino-rusă a fost absentă în mod evident orice menţiune explicită a invaziei pe care Rusia o duce în ţara vecină Ucraina şi a crizelor globale declanşate, cum ar fi impactul asupra aprovizionării globale cu grâu şi alimente, precum şi a preţurilor la combustibili.

Cu toate acestea, formularea sprijinului lui Xi pentru "suveranitatea şi securitatea" Rusiei are implicaţii destul de clare şi, cu siguranţă, transmite un mesaj Occidentului.

Economiile uriaşe ale Chinei şi Indiei nu numai că au refuzat să se alăture măsurilor punitive pe care Occidentul le-a aplicat Rusiei pe fondul războiului din Ucraina, dar au căutat să sifoneze mai mult petrol rusesc ieftin, ceea ce a ajutat Rusia să atenueze efectul sancţiunilor occidentale.

În plus, Beijingul a refuzat de fiecare dată să condamne invazia rusă în Ucraina, negând totodată acuzaţiile anterioare ale administraţiei Biden, potrivit cărora ar ajuta la zădărnicirea sancţiunilor anti-Rusia, sau acuzaţia mai incendiară de a furniza arme şi muniţii de reaprovizionare legate de operaţiunile din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe