China transmite un avertisment rar Japoniei cu privire la Insulele Senkaku

Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est.
Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est. (Captură Foto)

Tensiunile dintre China şi Japonia au crescut în ultimele zile, mai ales după ce Ministerul chinez al Apărării a lansat, marţi seara, un avertisment Japoniei, cerându-i să „nu mai facă mişcări provocatoare” şi să oprească imediat mesajele care critică pretenţiile Beijingului asupra unor insule nelocuite din Marea Chinei de Est.

Declaraţia chineză spunea că „departamentul de apărare al Chinei a subliniat faptul că insulele Diaoyu şi insulele sale afiliate aparţin toate teritoriului inerent al Chinei”, potrivit purtătorului de cuvânt Wu Qian. Acesta a afirmat: "Japonia ar trebui să oprească toate mişcările provocatoare care implică problema Diaoyu" - grup de insule pe care Japonia îl numeşte Senkaku.

Potrivit mesajului emis de regimul comunist: „Partea chineză şi-a exprimat, de asemenea, nemulţumirea puternică şi îngrijorarea serioasă faţă de recenta serie de evoluţii negative la adresa Chinei şi a cerut Japoniei să respecte criteriile de relaţii internaţionale, să nu mai calomnieze China şi să ia măsuri practice pentru a menţine relaţiile sino-japoneze".

China a avertizat de mai mulţi ani Japonia asupra insulelor, care sunt obiect de contestare de peste un secol şi sunt, de asemenea, revendicate de Taiwan. Statele Unite recunosc oficial revendicările Japoniei asupra insulelor nelocuite, Joe Biden reiterând anterior angajamentul Americii de a le proteja în conformitate cu articolul 5 din Tratatul de securitate SUA-Japonia.

„Avertismentul puternic” direct al Beijingului către Japonia în această săptămână a fost considerat pe scară largă o evoluţie cu totul specială, interpretată ca o încercare a Partidului Comunist Chinez de a împiedica Japonia să urmeze iniţiativa Washingtonului pentru a-şi consolida legăturile cu Taiwanul.

În ciuda faptului că Japonia a revendicat insulele începând cu 1895, China a început să-şi reafirme pretenţiile în anii 1970, declanşând o criză care a devenit mai acută după ce, în 2012, Guvernul Japoniei a cumpărat trei dintre insulele disputate de la un proprietar privat.

Zona este considerată potenţial bogată în resurse, inclusiv rezerve probabile de petrol şi gaze, fiind considerată şi o zonă excelentă de pescuit şi apropiată de căile majore de navigaţie.