China şi Rusia desfăşoară manevre cu peste 10.000 de militari

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi omologul său chinez Wang Yi, 15 aprilie 2014, în Beijing, China. (Captură Foto)
A.P.
31.07.2021

Ministerul Apărării din China a dezvăluit joi că Armata chineză urmează să găzduiască exerciţii militare comune majore cu Rusia la începutul lunii august - care vor include peste 10.000 de soldaţi din ambele ţări, în regiunea autonomă chineză Ningxia Hui, în partea de centru-nord a ţării.

„Scopul acestui exerciţiu este consolidarea şi dezvoltarea unui parteneriat strategic cuprinzător de cooperare între China şi Rusia”, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, Wu Qian, într-un briefing de presă.

Ambele ţări se confruntă cu relaţii deteriorate cu Statele Unite. Regimul comunist chinez este angajat într-un război al declaraţiilor şi sancţiunilor cu Washington-ul după ce Partidul Comunist a început să controleze agresiv oraşul Hong Kong şi să îngrădească libertatea cetăţenilor oraşului.

Occidentul a răcit relaţiile cu Rusia după arestarea lui Alexei Navalnîi şi anexarea Crimeei, iar relaţiile Kremlinului cu Casa Albă sunt tensionate de un război cibernetic.

Preşedintele Biden a afirmat, într-un discurs din această săptămână, că viitoare scenarii de atac cibernetic pot degenera într-un „adevărat război real cu o putere majoră”.

Ţările care desfăşoară atacuri cibernetice pe scară largă, cu susţinerea statului, sunt China şi Rusia - şi, într-o măsură mult mai mică, Iranul şi Coreea de Nord.

Trupele chineze care vor participa la manevre vor proveni în cea mai mare parte din Comandamentul Vestic, cea mai mare zonă militară din China, care supraveghează regiuni problematice, inclusiv Xinjiang şi Tibet. Trupele ruse vor proveni din districtul militar estic. Se va înfiinţa un centru comun de comandă, iar exerciţiile se vor concentra pe aviaţie, artilerie şi blindate.

În ultimii ani, relaţiile dintre China şi Rusia s-au încălzit, deoarece ambele regimuri au fost ţinta criticilor Occidentului pentru abuzurile în materie de drept internaţional şi libertăţi individuale ale propriilor cetăţeni.

Beijingul a programat probabil aceste jocuri extrem de provocatoare, care vor fi urmărite de Pentagon îndeaproape, ca „mesaj” şi avertizare către trupele occidentale care se acumulează în Marea Chinei de Sud.

SUA şi Japonia asigură tot mai făţiş independenţa Taiwanului în faţa ameninţărilor cu invazia venite de la Beijing. De curând, Marea Britanie a trimis, de asemenea, o pereche de nave de război în Marea Chinei de Sud, unde vor menţine o prezenţă „permanentă” de răspuns rapid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor