China şi Iranul strâng legăturile, anunţă punerea în aplicare a unui acord strategic secret

Preşedintele iranian Hassan Rouhani împreună cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Shanghai, mai 2014.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani împreună cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Shanghai, mai 2014. (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

China a anunţat, sâmbătă, că începe aplicarea unui acord strategic secret încheiat cu Iranul, întărind astfel cooperarea bilaterală cu republica islamică. Ambele ţări au în comun o relaţie tensionată cu SUA, China fiind una dintre ţările care au încălcat în mod repetat embargoul impus de Washington asupra vânzărilor de ţiţei iranian.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian au anunţat începerea punerii în aplicare a acestui acord în timpul unei întâlniri care a avut loc vineri, la Wuxi, în estul Chinei, conform unui anunţ făcut de Ministerul de Externe la Beijing.

China şi Iranul au semnat respectivul acord secret în 2021, după ani de negocieri.

The New York Times informa, în 2020, citând o variantă draft a acordului, că acesta ar garanta o aprovizionare constantă cu petrol pentru China, conform AFP.

Wang Yi a declarat vineri că ţara sa va continua să se opună „sancţiunilor unilaterale ilegale împotriva Iranului”.

Întâlnirea celor doi miniştri a avut loc în timp ce la Viena continuă negocierile în ceea ce priveşte un potenţial acord prin care SUA să revină în acordul JCPOA, care ar impune limitări provizorii asupra industriei nucleare iraniene. SUA a ieşit din JCPOA în mai 2018, după ce Donald Trump a refuzat să certifice că Iranul nu dezvolta în secret arme nucleare.

Acordul din 2015, încheiat între Iran, Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania, prevedea reducerea sancţiunilor în schimbul limitării programului nuclear de către Iran.

Ca urmare a retragerii SUA, Washington-ul a impus un embargo asupra vânzărilor de ţiţei iranian, care a fost încălcat în repetate rânduri de regimul comunist chinez. Iranul, la rândul său, a început să încalce progresiv mai multe clauze ale tratatului.

Negocierile asupra reintrării SUA în acord au eşuat să ajungă la vreun rezultat, după ce SUA doreşte ca Iranul să fie în conformitate cu toate clauzele tratatului, ca o condiţie preliminară reintrării SUA în tratat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe