China şi Coreea de Nord strâng brusc relaţiile

Dictatorul nord corean Kim Jong Un
Dictatorul nord corean Kim Jong Un (KCNA)

Liderii Chinei şi Coreei de Nord îşi reafirmă alianţa tradiţională după discuţiile tensionate ce a avut loc săptămâna trecută între diplomaţi de top din Washington şi Beijing la întâlnirea din Alaska, precum şi a izolării diplomatice şi a problemelor economice din Coreea de Nord, care au adâncit dependenţa naţiunii comuniste faţă de regimul chinez.

Agenţia oficială de ştiri din Coreea de Nord a declarat, marţi, că liderul Kim Jong Un a cerut „unitate şi cooperare” mai puternică cu China în faţa provocărilor ridicate de „forţele ostile”, în cadrul unui schimb de mesaje cu liderul chinez Xi Jinping.

Potrivit KCNA şi Agenţiei de ştiri chineze Xinhua, în mesajul adresat lui Kim, Xi Jinping a descris relaţiile bilaterale drept un „avantaj valoros” pentru ambele ţări şi a promis să aducă contribuţii nespecificate la pacea şi stabilitatea din Peninsula Coreeană.

KCNA a menţionat că Xi Jinping şi-a exprimat angajamentul de a „oferi populaţiei celor două ţări o viaţă mai bună”. Unii analişti consideră acest lucru ca un indiciu că regimul comunist va oferi în curând Coreei de Nord hrană, îngrăşăminte şi alte ajutoare foarte necesare, care au fost reduse semnificativ pe fondul restrângerii economiilor lovite de pandemie.

Schimbul de opinii dintre lideri a avut loc în timp ce administraţia Biden intensifică eforturile diplomatice pentru a consolida cooperarea cu aliaţii Coreea de Sud şi Japonia, pentru a face faţă ameninţării nucleare nord-coreene şi creşterii influenţei regionale a Chinei.

Diplomaţi de rang înalt din SUA şi China au schimbat replici dure săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri în Alaska, unde secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Washingtonul se va opune autoritarismului chinez.

Discuţiile din Anchorage au survenit după ce Blinken şi secretarul Apărării, Lloyd Austin, au călătorit în Japonia şi Coreea de Sud pentru discuţii care s-au concentrat în principal pe Coreea de Nord şi China.

În timpul vizitei sale la Seul, Blinken a criticat sever ambiţiile nucleare şi abuzurile în materie de drepturile omului comise de regimul comunist din Coreea de Nord şi a presat China să-şi folosească „influenţa extraordinară” pentru a convinge Nordul să renunţe la programul său nuclear.

Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vizitat Coreea de Sud pentru discuţii despre Coreea de Nord şi alte probleme regionale. Tensiuni publice între Washington şi Moscova au izbucnit săptămâna aceasta, după ce Biden, în cadrul unui interviu acordat ABC, l-a caracterizat pe preşedintele rus Vladimir Putin drept „ucigaş” şi a spus că Putin va „plăti un preţ” pentru eforturile sale de a submina alegerile din SUA din 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe