Culturile agricole au fost irigate cu apă menajeră industrială în China

Un strat gros de pastă de hârtie s-a format pe suprafaţa terenurilor dinn provincia Hebei, deoarece agricultorii au fost obligaţi să utilizeze apa menajeră de la o fabrică de hârtie pentru a-şi iriga culturile.
Un strat gros de pastă de hârtie s-a format pe suprafaţa terenurilor dinn provincia Hebei, deoarece agricultorii au fost obligaţi să utilizeze apa menajeră de la o fabrică de hârtie pentru a-şi iriga culturile. (Dahe.cn)

Agricultorii din mai multe zone ale provinciei Henan, China, au fost forţaţi să-şi irige câmpurile cu apă menajeră industrială, deoarece sursele de apă subterană fie au secat, fie au fost poluate de industrie, potrivit presei de stat.

Culturile recoltate din câmpurile poluate sunt toate trimise spre vânzare, deoarece niciunul dintre fermieri nu îndrăzneşte să mănânce din propriile produse, după cum spun localnicii.

Un raport din presa chineză de stat, ziarul Dahe, a descris apa uzată evacuată de Fabrica de Hârtie Dongfeng Co. în comuna Dakuai, districtul Fengquan, oraşul Xinxiang, drept "gri şi lipicioasă". Un tranşeu deschis de 200 de metri lungime duce apa direct în fermele din apropiere pentru irigaţii, fără a fi anterior tratată, astfel că un strat gros de pastă de hârtie s-a format pe suprafaţa terenurilor, e consemnat în raport.

Pan Kangping, manager al fabricii de hârtie Dongfeng, a fost citat precizând că au semnat un acord cu comisia din sat, care permite utilizarea apelor menajere ale fabricii de hârtie pentru irigaţii agricole.

Domnul Zhang, un sătean local, a declarat pentru Dahe că terenurile agricole erau irigate cu apă luată de la o fântână de aproximativ 20-30 de metri adâncime. După ce a fost construită fabrica de hârtie, au fost forate patru sonde de până la 100 de metri adâncime pentru a pompa apă subterană pentru fabricare. Cu toate acestea, fermierii au fost lipsiţi de apă de irigare în timp ce fântânile anterioare au fost secate.

Sătenii au abordat apoi comisia satului şi fabrica de hârtie pentru a ajunge la un acord, a declarat Zhang. Fabrica de hârtie a afirmat că sătenii ar putea cumpăra fie apă subterană pompată din puţuri de mare adâncime, fie ar putea folosi apă uzată de la fabrica de hârtie, după ce aceasta ar fi tratată.

Sătenii au simţit că interesele le-au fost încălcate şi au refuzat să cumpere apă de la fabrică.

Dar ei nu au putut aştepta şi lăsa răsadurile de grâu să se usuce, a explicat Zhang, şi fără o alternativă mai bună, tot ce au putut face a fost să folosească apa uzată, deoarece nu costa nimic.

"Am vândut toate recolta pe piaţă. Nu am îndrăznit să păstrăm nimic din ea pentru consumul nostru propriu", a recunoscut Zhang.

Situaţii similare există în toată provincia Henan, în conformitate cu articolul. Există mai multe fabrici de peruci în comuna Wocheng din judeţul Linying, care se află sub jurisdicţia oraşului Tahe. Procesul de fabricaţie a perucilor implică tratamente cu acid şi alcaline, iar acest lucru generează o mare cantitate de apă menajeră, care ar trebui să fie tratată înainte de a fi evacuată din fabrică.

Qianyao Enterprise Co. este una dintre fabricile de peruci. Unităţile sale de producţie se află printre reşedinţele sătenilor. În spatele lor, adiacent câmpurilor vaste de grâu, este o groapă mare utilizată pentru stocarea temporară a apei menajere. Movile de peruci casate se adună în jurul gropii, emiţând mirosuri putrede.

Sătenii au precizat că Qianyao este în funcţiune de mai mulţi ani. Apa potabilă de la fântâna locală şi apa subterană pentru irigaţii sunt poluate, iar agricultorii nu îndrăznesc să mănânce din propriile culturi.

Creşterea conştientizării asupra mediului înconjurător şi dorinţa oamenilor de a-şi exprima preocuparea, au condus partidul comunist să se îngrijoreze cu privire la mai multe proteste şi la instabilitatea socială.

Recent, blogerii chinezi, mass-media de stat şi chiar delegaţii din cadrul Congresului Naţional, şi-a exprimat indignarea atunci când Ministerul Mediului din China i-a transmis avocatului Dong Zhengwei că nu poate avea acces la datele cu privire la poluarea solului de acum doi ani, pentru că este un "secret de stat", a precizat Reuters într-un raport din 10 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe