China riposteaza la criticile despre Coreea de Nord

China a ripostat marti Statelor Unite si aliatilor sai asiatici pentru refuzul lor de a discuta cu Coreea de Nord, motivand ca dialogul este singura cale de a calma tensiunea crescanda din peninsula coreeana divizata.
Epoch Times România
08.12.2010

China a ripostat marti Statelor Unite si aliatilor sai asiatici pentru refuzul lor de a discuta cu Coreea de Nord, motivand ca dialogul este singura cale de a calma tensiunea crescanda din peninsula coreeana divizata.

China a adoptat un ton mai beligerant la o zi dupa ce Secretarul de Stat Hillary Clinton i-a primit la Washington pe omologii sai sud corean si japonez, reclamand un raport care acuza regimul de la Beijing ca apara programul nuclear al Phenian-ului, ca fiind o "acuzatie iresponsabila".

Washington, Seoul si Tokyo au primit fara entuziasm propunerea Beijingului pentru discutii de urgenta intre cele sase puteri regionale, ingrijorati ca ar putea fi percepute drept o recompensa oferita Phenian-ului pentru atacul sau mortal asupra insulei sud coreene de acum doua saptamani.

Ei doresc ca Beijing-ul sa isi cuminteasca aliatul nord coreean, presiune la care China a rezistat in repetate randuri.

"Responsabilitatea mentinerii pacii si stabilitatii in nord-estul Asiei ar trebui suportata de toate partile din regiune", a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului de externe chinez, Jiang Yu intr-o conferinta de presa.

"Toate partile au ceva de pierdut. Noi facem apel la toate partile sa raspunda pozitiv la propunerile noastre de a rezolva conflictul prin dialog si negociere."

China, principalul aliat al Nordului si gazda a tratativelor blocate dintre cele sase parti si Coreea de Nord, a incercat din greu sa adopte o pozitie neutra in aceasta disputa.

China nu a fost invitata la intalnirea trilaterala de luni din Washington, fapt ce a obligat Beijingul sa ia masuri.

Clinton a spus ca ea este deschisa sa reia discutiile despre ambitiile nucleare ale Nordului - discutiile intre sase parti includ cele doua Corei, China, Japonia, Rusia si Statele Unite - dar Phenian-ul trebuie mai intai sa ia masuri pentru a pune capat atitudinii sale ostile si sa isi respecte promisiunea din 2005 de a abandona programele sale nucleare.

"Cred ca faptul ca au trebuit sa treaca 13 zile pana ca Hu si Obama sa discute despre atac arata cat de mici sunt sansele pentru un acord real", a afirmat Brian Myers, un expert asupra ideologiei Nordului de la Universitatea Dongseo.

"Sunt de acord cu parerea generala sud-coreeana ca chinezii incearca doar sa arate ca ei fac ceva pentru pace, fara sa fie nevoiti sa ofenseze Nordul."

Analistii spun ca Phenianul probabil va mai ridica si alte provocari dupa atacul de luna trecuta si ultimele sale dezvaluiri de progrese nucleare, din doua motive: pentru a cimenta tranzitia de conducere dintre tata si fiu si pentru a castiga concesii la orice discutii internationale.

"Concluzia: Coreea de Nord nu isi va schimba comportamentul prea curand, iar Statele Unite, Coreea de Sud si lumea intreaga vor trebui sa traiasca cu aceasta realitate", a afirmat Andrew Scobell, un expert asupra Coreei de Nord de la Colegiul de Razboi al Armatei SUA.

Dilema chinezeasca

China, spun analistii, este reticenta sa incline prea mult balanta in favoarea Nordului in mijlocul tranzitiei de putere, de frica unui colaps care ar putea provoca un exod de refugiati si ar permite trupelor americane sa vina in Coreea de Sud chiar langa granita cu China.

"China este intr-o dilema din ce in ce mai mare: cum sa se lupte cu echilibrul dintre mentinerea legaturilor cu Phenian-ul si mentinerea cooperarii cu Washington", a spus Zhu Feng, profesor de relatii internationale de la Universitatea Peking.

"Poate ca Beijing va fi mai motivat acum sa se trezeasca la o noua realitate."

Analistii spun ca relatia Beijingului cu Phenian reprezinta un pod de comunicare valoros, dar considera ca influenta Chinei asupra Nordului este limitata.

"China nu controleaza Coreea de Nord. In mod categoric nu este in control. Nu poate face multe, chiar daca ar dori-o", a afirmat Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin din Seoul.

Intre timp, pe masura ce Coreea de Sud programeaza exercitii militare prin tara, Obama si-a trimis ofiterul militar de cel mai inalt rang, Amiralul Mike Mullen, la Seoul.

Presedintele sud coreean, Lee Myung-bak spune ca doreste sa transforme insula care a fost atacata luna trecuta, cat si alte patru din apropiere "in fortarete militare" si a facut apel la imbunatatirea conditiilor de viata pentru a incuraja civilii sa se intoarca.

Comentariile lui Lee vin pe masura ce cresc ingrijorarile ca multi dintre rezidentii de pe Yeonpyeong si alte insule aflate la vest de Coreea de Nord nu se vor intoarce deoarece Nordul recurge din ce in ce mai mult la violenta pentru a-si reafirma pretentiile asupra zonei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor