China profită de preţul redus şi importă masiv petrol rusesc pe fondul sancţiunilor cauzate de războiul din Ucraina

(Pixabay.com)

Importurile de ţiţei rusesc ale Chinei au crescut cu 55% faţă de anul precedent, ajungând la un nivel record în luna mai, Rusia preluând rolul de principal furnizor deţinut până acum de Arabia Saudită. Schimbarea vine în contextul în care rafinăriile chineze au profitat de livrările de petrol la preţ redus, pe fondul sancţiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, transmite The Guardian.

Importurile de ţiţei rusesc, inclusiv livrările pompate prin intermediul oleoductului din estul Siberiei al Oceanului Pacific şi transporturile pe mare, au totalizat aproape 8,42 milioane de tone, potrivit datelor furnizate luni de administraţia generală chineză a vămilor.

Transporturile sunt echivalente cu aproape 2 milioane de barili pe zi (bpd) şi au crescut cu un sfert faţă de 1,59 milioane de bpd în aprilie. China este cel mai mare importator de ţiţei din lume.

Companiile chineze, inclusiv gigantul de stat Sinopec şi compania de stat Zhenhua Oil, au crescut achiziţiile de petrol rusesc, atrase de reducerile abrupte după ce marile companii petroliere şi casele de comerţ occidentale s-au retras din cauza sancţiunilor.

Reducerile de până la 30% au ajutat Rusia să îşi menţină visteria plină, în ciuda sancţiunilor din partea Occidentului, menite să paralizeze economia ţării. În luna mai, Kremlinul a încasat aproximativ 20 de miliarde de dolari din exporturile de petrol.

Citiți și China vrea o "nouă eră pentru dezvoltare globală". Ţările prietene lui Putin îşi dau mâna

Preţul în creştere al petrolului [pe piaţa mondială - n.r.] a jucat, de asemenea, un rol important, crescând cu peste 60% în ultimele 12 luni, ajungând luni la aproximativ 112 dolari pe baril pentru ţiţeiul internaţional de referinţă.

Achiziţiile Chinei fac parte, de asemenea, din poziţionarea atentă a Beijingului cu privire la conflictul din Ucraina, în urma căruia preşedintele Xi Jinping a oferit un sprijin puternic implicit aliatului său autoritar de la Kremlin, Vladimir Putin.

Deşi la început Beijingul a evitat orice comentariu privind războiul, a criticat sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ca fiind "terorism financiar" şi "înarmare economică" şi a atacat, de asemenea, vânzarea de arme Kiev-ului de către ţări precum SUA şi Marea Britanie.

Arabia Saudită a fost al doilea mare furnizor, cu volume în luna mai în creştere cu 9% faţă de anul trecut, la 7,82 milioane de tone, sau 1,84 milioane de bpd. Această cifră a fost în scădere faţă de cea din aprilie, de 2,17 milioane bpd. Rusia a preluat din nou prima poziţie după o pauză de 19 luni.

Citiți și "China va continua să susţină suveranitatea şi securitatea Rusiei" - Xi Jinping îi face noi promisiuni lui Putin

Datele vamale publicate luni au arătat, de asemenea, că Beijing a importat luna trecută 260.000 de tone de ţiţei iranian, a treia sa livrare de petrol iranian din decembrie anul trecut, confirmând un raport anterior al Reuters.

În pofida sancţiunilor impuse de SUA asupra Iranului, China a continuat să ia petrol iranian, de obicei trecut drept livrări din alte ţări. Nivelurile importurilor sunt aproximativ echivalente cu 7% din totalul importurilor de ţiţei ale Chinei. Importurile totale de ţiţei ale Chinei au crescut cu aproape 12% în luna mai, de la o bază scăzută cu un an mai devreme, la 10,8 milioane de bpd, faţă de media de 10,3 milioane de bpd din 2021.

Vama a raportat zero importuri din Venezuela. Firmele petroliere de stat au evitat achiziţiile de la sfârşitul anului 2019, de teamă să nu cadă sub incidenţa sancţiunilor secundare ale SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe