China vrea o "nouă eră pentru dezvoltare globală". Ţările prietene lui Putin îşi dau mâna

Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022
Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022 (Getty Images)

Liderul partidului comunist chinez Xi Jinping va găzdui săptămâna viitoare un summit virtual cu cei mai importanţi lideri din Rusia, India, Brazilia şi Africa de Sud, marcând prima întâlnire de acest fel de la declanşarea crizei ucrainene, relatează AFP.

Influentul club al economiilor emergente BRICS, format în 2009, găzduieşte peste 40% din populaţia globală şi reprezintă aproape un sfert din produsul intern brut mondial, potrivit agenţiei de presă.

Trei dintre membrii săi - China, India şi Africa de Sud - s-au abţinut de la votul asupra unei rezoluţii a ONU care condamnă invazia Rusiei în Ucraina.

China şi India au legături militare puternice cu Rusia şi achiziţionează cantităţi semnificative de petrol şi gaze naturale de la aceasta.

În cadrul unei convorbiri telefonice de miercuri, Xi l-a asigurat pe omologul său rus Vladimir Putin că China va sprijini interesele fundamentale ale Moscovei în ceea ce priveşte "suveranitatea şi securitatea" - ceea ce a determinat Washingtonul să avertizeze Beijingul că riscă să ajungă "de partea greşită a istoriei".

Africa de Sud, una dintre puţinele ţări africane care exercită influenţă diplomatică în afara continentului, a refuzat, de asemenea, să condamne acţiunea militară rusă, pentru a proteja legăturile economice importante.

Xi va prezida summitul virtual al BRICS pe 23 iunie, a anunţat vineri agenţia de presă de stat Xinhua, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

Tema din acest an se concentrează pe "promovarea unor parteneriate BRICS de înaltă calitate (şi) deschiderea unei noi ere pentru dezvoltarea globală", a declarat Hua.