China nu se dezminte. Cenzură sinistră la televiziunea de stat în favoarea lui Putin

Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022 (Getty Images)
Loredana Diacu
05.03.2022

Televiziunea de stat chineză a cenzurat comentariile preşedintelui Comitetului Paralimpic Internaţional care a condamnat războiul declanşat de ruşi în Ucraina, în timpul transmisiunii în direct a deschiderii Jocurilor Paralimpice de iarnă.

Potrivit Associated Press, Andrew Parsons, preşedintele Comitetului Paralimpic Internaţional, s-a declarat oripilat de luptele din Ucraina şi a făcut apel la autorităţile internaţionale să promoveze pacea.

"În această seară, vreau, trebuie să încep cu un mesaj de pace", a spus Parsons adresându-se sportivilor şi spectatorilor veniţi la Jocurile Paralimpice de iarnă. "În calitate de lider al unei organizaţii care are în centrul său incluziunea, unde diversitatea este celebrată şi diferenţele sunt îmbrăţişate, sunt îngrozit de ceea ce are loc în lume în acest moment."

Transmisia în direct a deschiderii la televiziunea de stat chineză nu a tradus condamnarea războiului de către Parsons iar apoi a dat încet pentru un timp sunetul declaraţiilor făcute în engleză de Parson, astfel încât chinzeii vorbitori de engleză să nu afle ce spune acesta.

De altfel, guvernul chinez a restricţionat opiniile anti-Rusia în mass-media de stat şi online. Spre deosebire de SUA şi Europa, nu a criticat invazia şi s-a opus sancţiunilor impuse Rusiei.

Organizatorii Jocurilor Paralimpice de iarnă au spus iniţial că ruşilor şi bieloruşilor li se va permite să concureze la Beijing, dar ulterior au revenit asupra deciziei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor