China interzice exporturile de galiu şi germaniu către SUA, pe măsură ce războiul cipurilor escaladează
Noile restricţii impuse de administraţia Biden industriei de semiconductoare din China au declanşat un răspuns de genul „ochi pentru ochi” din partea Beijingului, care a anunţat interzicerea exporturilor de galiu, germaniu, antimoniu şi alte minerale critice cu potenţiale aplicaţii militare către SUA, transmite Zero Hedge.
Bloomberg relatează că Ministerul chinez al Comerţului a anunţat marţi dimineaţă noile controale la export, adăugând că se vor vedea şi controale mai stricte asupra vânzărilor de grafit.
„SUA a generalizat conceptul de securitate naţională şi a politizat şi a transformat în arme problemele economice, comerciale şi tehnologice. A abuzat de măsurile de control al exporturilor şi a restricţionat în mod nerezonabil exportul anumitor produse către China”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
Luni, administraţia Biden a dezvăluit restricţii mai ample privind cipurile AI care pot fi livrate în China, inclusiv interzicerea vânzării de cipuri avansate către peste 100 de companii chineze.
Secretara americană pentru Comerţ Gina Raimondo a declarat duminică reporterilor că această măsură constă în „cele mai puternice controale adoptate vreodată de SUA pentru a slăbi capacitatea Republicii Populare Chineze (RPC) de a produce cele mai avansate cipuri pe care le utilizează în modernizarea militară”, adăugând că oficialii americani au colaborat îndeaproape cu experţii, industria şi ţările aliate pentru a se asigura că „acţiunile noastre protejează securitatea naţională, minimizând în acelaşi timp consecinţele comerciale neintenţionate”.
Dominaţia Chinei în mineritul şi prelucrarea mondială a pământurilor rare este foarte alarmantă, deoarece produce 94% din galiu şi 83% din germaniu - metale critice utilizate în producţia de semiconductori, LED-uri şi tranzistori. Ministerul chinez al Comerţului a justificat restricţiile la export pentru a proteja securitatea naţională în contextul războiului tehnologic în curs.
Joe Mazur, analist principal în cadrul firmei de consultanţă Trivium China, a declarat că aceste „interdicţii de export privind mineralele critice sunt în aşteptare de ceva timp şi sunt menite să fie un avertisment”.
„Este un semnal clar că China se pregăteşte să riposteze mai energic la presiunile economice ale SUA decât a făcut-o în ultimii ani”, a subliniat Mazur.
Datele de la US Geological Survey arată că SUA importă aproximativ jumătate din aprovizionarea sa cu metale de galiu şi germaniu din China.
Noile restricţii servesc drept avertisment calculat pentru complexul militar-industrial american şi producătorii de cipuri, semnalând că Beijingul şi-ar putea intensifica răspunsul în cazul în care războiul tehnologic al Washingtonului se intensifică.
De menţionat că, în sud-vestul statului american Montana, s-ar putea ascunde noi rezerve de galiu de calitate superioară.
SUA trebuie să îşi construiască un lanţ de aprovizionare intern de minerit şi rafinare a mineralelor de pământuri rare pentru a scăpa de dependenţa de China.