China impune politica zero-COVID în imensul centru urban Shenzen. Oamenii se plâng de lipsa alimentelor

Chinezi aşteptând la coadă pentru un test, în Harbin, provincia Heilongjiang - 2 martie 2022 (STR/AFP via Getty Images)
NICOLE HAO
07.03.2022

Regimul chinez continuă să-şi impună politica numită zero-COVID, care plasează automat în carantină toate zonele cu potenţiale infecţii şi închide oraşe.

Locuitorii din Shenzhen, un oraş cu mai multe cartiere în care au fost raportate focare de COVID-19, s-au plâns că sunt înconjuraţi de „munţi de gunoi” şi au nevoie disperată de hrană din cauza blocării.

„În seara zilei de 28 februarie, un vecin a încercat să se arunce de la fereastra apartamentului său. Alţi vecini mi-au spus că omul avea depresie şi nu mâncase nimic de două zile, pentru că nu avea mâncare. Şi-a pierdut orice speranţă şi a încercat să se sinucidă”, a declarat Lin Dai (pseudonim), un locuitor din Shangshadong, oraşul Shenzhen, pentru Epoch Times în limba chineză, pe 2 martie.

„După ce am fost închişi în casă, nu am mai putut să ieşim să cumpărăm mâncare. Am încercat să comand online, dar a fost foarte dificil să găsesc mâncare care să ne poată fi livrată”, a spus Lin.

„Cunosc o tânără care locuieşte în clădirea mea. Ea are acasă doar orez şi murături. Încearcă să mănânce cât mai puţin posibil şi în ultimele zile a mâncat doar unul sau două boluri de orez cu murături în fiecare zi.

„Am sunat continuu autorităţile pentru ajutor şi ni s-a spus că nu au suficientă forţă de muncă pentru a avea grijă de rezidenţii care sunt blocaţi”, a spus Lin. „În sfârşit, regimul ne-a trimis lapte şi mere în această dimineaţă şi nişte fast-food şi legume la prânz.”

Chen Dong (pseudonim) este un şofer de taxi şi stă în Shenzhen. Pe 22 februarie, Chen a fost închis în apartamentul său din satul Shangshadong. De atunci, n-a mai putut lucra şi nu poate câştiga niciun ban.

„Regimul a spus că autorităţile ne vor trimite mâncare la uşă, dar majoritatea voluntarilor care aduc mâncarea nu îndrăznesc să vină aici. Le este frică să nu fie infectaţi”, a spus Chen. „În primele zile puteam coborî să luăm mâncarea de la uşa clădirii.”

Viaţa lui Chen şi a vecinilor săi s-a înrăutăţit din 26 februarie, când, brusc, regimul nu le-a mai permis să-şi părăsească apartamentele.

„Ne-au închis clădirea, nu ne-au trimis nimic şi nu au luat gunoiul. Acum, gunoaiele sunt peste tot şi grămezile sunt înalte ca munţii”, a spus Chen. „Nimeni nu are grijă de noi şi mulţi oameni au strigat de la ferestre că le este foame şi au nevoie de mâncare.”

Pe 1 martie, Chen şi vecinii săi au primit primul lot de mâncare, dar Chen nu crede că este suficientă pentru o familie.

„Nu avem altă soluţie. Dacă o familie nu s-a aprovizionat cu mâncare şi are copii, aceştia pot muri de foame. Ne-am dus sus şi jos să ne verificăm vecinii. Ne ajutăm unul pe altul”, a spus Chen.

Li Fei (pseudonim), un funcţionar local în Shatou, în Shenzhen, a declarat pentru Epoch Times în limba chineză, pe 2 martie, că regimul a sigilat clădirile rezidenţiale şi complexele unde au fost raportate noi infecţii, folosind sârmă ghimpată. „Nu permitem niciunui rezident să scape din zona închisă”.

Li a spus că aproximativ 60.000 până la 70.000 de oameni trăiesc în satul Shangsha din comunitate şi toţi sunt închişi în casele lor.

Testare în masă

Asemenea altor oraşe chineze, autorităţile din Shenzhen au impus ca toţi rezidenţii din oraş să facă un test COVID-19 la fiecare trei zile. Pe 2 martie, regimul a anunţat că oamenii nu au voie să ia metroul dacă nu au rezultat negativ la testul COVID-19 valabil 48 de ore.

În interiorul ansamblurilor rezidenţiale, difuzoarele transmit continuu: „Codul tău de sănătate se va transforma în galben dacă nu ai fost testat în ultimele 72 de ore” şi „Nu poţi merge la muncă mâine dacă nu faci un test astăzi”.

Un rezident pe nume Chen, care locuieşte în comunitatea Shekou din cartierul Nanshan din Shenzhen, a declarat într-un interviu telefonic că ea, asemenea majorităţii locuitorilor din Shenzhen, lucrează pentru a câştiga bani. „Regula conform căreia oamenii nu pot lucra fără un test ne distruge. Va fi oribil dacă un rezident din Shenzhen nu poate merge la muncă”, a spus Chen.

Regimul chinez nu permite oamenilor să se mişte fără cod de sănătate generat de aplicaţia pentru telefonul mobil. Cod verde înseamnă că proprietarul poate trece de punctele de control pentru transportul public, poate intra într-o clădire sau chiar poate să se întoarcă acasă. Cod galben înseamnă că persoana trebuie să stea acasă. Cod roşu înseamnă că proprietarul trebuie să fie pus în carantină într-un centru de carantină.

Testele de acid nucleic din China sunt legate de aplicaţia de cod de sănătate a fiecărui rezident. Dacă aplicaţia nu a primit un rezultat al testului necesar, codul va afişa galben. Sistemul îi obligă pe chinezi să facă testul.

Cu toate acestea, testarea în masă este considerată un mod de îmbolnăvire cu virusul Wuhan, care provoacă boala COVID-19.

„Pe 22 februarie, funcţionarii comunităţii ne-au ordonat să facem testul de acid nucleic pentru COVID-19. Eram înghesuiţi toţi şi a trebuit să aşteptăm peste patru ore”, a spus Chen Dong. „Ni se cere să fim testaţi chiar şi acum.”

Joi, comisia naţională de sănătate a Chinei a anunţat că au fost raportate noi infecţii interne în provinciile Guangdong, Mongolia Interioară, Hubei, Jilin, Shanghai, Guangxi, Tianjin, Hebei, Shanxi, Heilongjiang, Jiangsu, Sichuan, Yunnan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor