China este lovită de pene de curent, care devin tot mai frecvente

(Getty Images)

Întreruperile de curent, care la început opreau producţia în fabricile chineze, s-au răspândit lovind acum locuinţele în nord-estul ţării, provocând accidente şi perturbări majore în viaţa de zi cu zi.

Explicaţiile oficiale privind creşterea deficitului de energie al ţării, care afectează acum mai multe regiuni din nord-est, au fost rare. Provincia Jilin a dat vina pe lipsa aprovizionării cu cărbune şi creşterea cererii din partea industriilor, care au dus preţul cărbunelui la un nivel record, iar alte provincii nu au furnizat deloc detalii.

Autorităţile din provincia Liaoning, care se învecinează cu Jilin, au afirmat, într-o conferinţă de presă în 26 septembrie, că producţia de energie electrică a scăzut semnificativ din iulie. Autorităţile au impus limite de consum fabricilor pe 10 septembrie, dar decalajul s-a extins la un „nivel sever” săptămâna trecută, au declarat oficialii.

Până în 27 septembrie, criza de energie atinsese zonele rezidenţiale din provincie, au precizat autorităţile, potrivit Liaoning Daily, o publicaţie care aparţine guvernului local.

O întrerupere bruscă a energiei electrice, care a afectat unul dintre oraşele provinciei pe 24 septembrie, a oprit sistemul de ventilaţie într-o fabrică de turnare a metalelor, provocând otrăvirea a 23 de muncitori cu monoxid de carbon, a declarat televiziunea centrală a Chinei (CCTV) pe 27 septembrie.

Un angajat al fabricii a refuzat să dezvăluie detalii despre incident către Epoch Times, adăugând că nu a fost autorizat să discute evenimentul. Biroul de presă al fabricii nu a răspuns apelurilor Epoch Times, iar un alt birou al fabricii a refuzat să comenteze, păstrând regula muşamalizării incidentelor grave sub regimurile comuniste.

Locuitorii celor trei provincii din nord-est - Liaoning, Jilin, Heilongjiang - s-au plâns pe reţelele de socializare, în 23 septembrie, de semnale slabe ale reţelei wifi, lipsa încălzirii şi că semafoarele sunt stinse. Pe 26 septembrie, subiectele legate de penele de curent au dominat hashtag-urile pe Weibo, o platformă de tip Twitter.

În Heilongjiang, studenţii din oraşul Harbin, lovit de COVID, în postările de pe reţelele de socializare s-au declarat îngrijoraţi în privinţa examenelor, deoarece nu pot participa la cursuri online. Unii au spus că semnalul de reţea era slab şi nu există curent la prize pentru a încărca laptopurile.

Centrele comerciale au declarat că se vor închide mai devreme decât de obicei, la ora 16:00, pentru a economisi energie. Oraşul a închis toate magazinele neesenţiale în urma celui mai recent focar COVID-19.

Având în vedere situaţia actuală a energiei, „utilizarea ordonată a energiei electrice în Heilongjiang va continua pentru o perioadă de timp”, a transmis CCTV citând planificatorul economic provincial.

În Liaoning, mai mulţi rezidenţi ai oraşului Shenyang, capitala provinciei, au declarat pentru Epoch Times că, recent, aprovizionarea cu energie a fost intermitentă.

Videoclipurile online arată vehicule parcate pe drumuri întunecate, fără semafoare şi neiluminate. Autorităţile oraşului Shenyang au declarat pentru Beijing News, publicaţie condusă de stat, că lipsa de energie electrică care afectează regiunea este „masivă”.

Oficialii din oraşul Huludao din Liaoning le-au cerut locuitorilor să evite utilizarea electronicelor cu consum ridicat de energie, cum ar fi încălzitoarele de apă şi cuptoarele cu microunde în perioadele de vârf, potrivit unei notificări din 27 septembrie.

La Jilin, un înalt oficial al guvernului a promis, la o conferinţă de presă din 26 septembrie, că va dubla eforturile pentru aprovizionarea cu cărbune, asigurând suficientă sursă de energie pentru iarnă.

Restricţiile de electricitate au afectat peste 10 provincii, inclusiv hub-uri industriale majore de pe coastele de est şi sud. Mai mulţi furnizori cheie ai Apple şi Tesla au oprit producţia la unele fabrici.

Cel puţin 15 companii chineze au declarat, în documentele depuse la autorităţi, că au trebuit să întrerupă recent producţia din cauza penelor de curent, în timp ce peste 30 de firme listate în Taiwan, cu operaţiuni în China, au încetat să lucreze pentru a se conforma restricţiilor.