China comunistă continuă hărţuirea Taiwanului. Peste 25 de aeronave au patrulat în ultimele ore în jurul insulei
China a efectuat o altă "patrulă comună de pregătire pentru luptă" în apropierea insulei, ameninţând că îi va urmări şi pedepsi pe susţinătorii "înrăiţi" ai independenţei, oriunde s-ar afla aceştia, a declarat, miercuri, Ministerul taiwanez al Apărării.
Beijingul consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu, nu şi-a ascuns antipatia faţă de preşedintele Lai Ching-te, afirmând că este un "separatist", şi a organizat două zile de exerciţii militare după ce acesta a preluat funcţia luna trecută.
Săptămâna trecută, China a ameninţat că, în cazuri extreme, îi va executa pe separatiştii "duri" ai independenţei Taiwanului, o nouă escaladare a tensiunilor care a atras condamnarea lui Lai şi a guvernului său, precum şi a Statelor Unite.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că, miercuri, începând cu ora locală 7 a.m. (23:00GMT), a detectat 26 de aeronave militare chineze, inclusiv avioane de vânătoare J-16, care operează la nord, centru şi sud de Taiwan, efectuând o "patrulă comună de pregătire pentru luptă" cu nave de război chineze.
Taiwanul a raportat frecvent astfel de misiuni, care fac parte dintr-un model de hărţuire chineză care s-a intensificat în ultimii patru ani.
Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
În cadrul unei conferinţe de presă la Beijing, purtătoarea de cuvânt a Biroului chinez pentru Afaceri cu Taiwan, Zhu Fenglian, a declarat că guvernul are dreptul legal de a proteja integritatea teritorială a ţării, apărând noile directive de săptămâna trecută pentru a pedepsi ceea ce Beijingul consideră a fi separatism.
"Organele naţionale de aplicare a legii şi organele judiciare îî vor urmări pe toţi adepţii independenţei Taiwanului care sfidează legea până la capăt, indiferent unde se află şi îi vor pedepsi sever în conformitate cu legea", a declarat Zhu Fenglian reporterilor.
China va aplica "pedepse clare", dar directivele nu implică majoritatea poporului taiwanez, a adăugat ea.
"Statul pedepseşte infracţiunile de secesiune şi incitare la secesiune de către adepţii 'independenţei Taiwanului' în conformitate cu legea. Există un fundament juridic solid şi o bază juridică suficientă pentru aceasta", a mai declarat Zhu.
Instanţele chineze nu au jurisdicţie în Taiwan şi nu este clar cum ar putea China să încerce să pună în aplicare orice hotărâre în afara graniţelor sale.
Lai a propus în mod repetat discuţii cu China, dar a fost refuzat. El respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului şi afirmă că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.