China califică drept 'nefondate' acuzaţiile lui Snowden privind sustragerea datelor unui avion nedetectabil

China a respins luni ca fiind nefondate acuzaţiile conform cărora a furat planurile de operare ale avionului de luptă nedetectabil F-35, după ce documentele dezvăluite de fostul colaborator al serviciilor secrete Edward Snowden, pe tema unui atac cibernetic, au fost publicate într-o revistă germană.
Avionul de luptă Joint Strike Fighter, cunoscut şi sub numele de F-35 Lightning II. (Captură Foto)
trad. Daniel Magdalen
20.01.2015

China a respins luni ca fiind nefondate acuzaţiile conform cărora a furat planurile de operare ale avionului de luptă nedetectabil F-35, după ce documentele dezvăluite de fostul colaborator al serviciilor secrete Edward Snowden, pe tema unui atac cibernetic, au fost publicate într-o revistă germană.

Pentagonul recunoscuse anterior că hackerii vizaseră date sensibile privind programele de apărare de tipul celor despre Avionul de Luptă F-35 Joint Strike, însă, s-a oprit chiar înainte de a acuza China, în mod public, de scurgerea informaţiilor despre F-35.

Experţi din domeniul apărării afirmă că avioanele nedectabile de producţie internă ale Chinei aveau elemente asemănătoare celor ale aparatului F-35.

Pentagonul şi compania constructoare a avionului (american, n.trad.) Lockheed Martin Corp afirmaseră că nicio informaţie secretă nu ar fi fost sustrasă în timpul intruziunii cibernetice.

Revista germană Der Spiegel a publicat sâmbătă o arhivă de documente provenite de la Snowden, inclusiv o prezentare ultrasecretă a Statelor Unite în care se afirma faptul că statul chinez furase “numeroşi terabiţi” de date privind programul avionului F-35, inclusiv modele de radare şi scheme ale motoarelor.

„Aşa-numita dovadă care a fost utilizată pentru a lansa acuzaţii nefondate împotriva Chinei este total nejustificată” a comunicat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei.

Hong a spus că “natura complexă” a atacurilor cibernetice face dificilă reperarea exactă a atacatorului în cauză, adăugând că statul chinez dorea să lucreze cu alte ţări pentru împiedicarea agresiunii hackerilor.

„Potrivit materialelor prezentate de persoana în cauză, unele ţări deţin ele însele arhive cu înregistrări ruşinoase pe tema securităţii cibernetice” a adăugat Hong.

Dezvăluirile lui Snowden din 2013 despre anvergura programului de spionaj al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) au stârnit un val de indignare internaţională.

Lockheed Martin produce aeronava F-35 pentru armata SUA şi pentru aliaţii săi, în cadrul unui proiect în valoare de 399 de miliarde de dolari, constituind cel mai costisitor program de înarmare din lume.

Se intenţionează producerea capacităţilor avansate de invizibilitate aeriană, sporirea manevrabilităţii, precum şi dezvoltarea senzorilor de înaltă tehnologie, însă, programul s-a confruntat cu tergiversări şi depăşiri ale bugetului alocat.

China şi-a expus mult aşteptatul avion de luptă cu motor dublu J-31, în cadrul unei manifestări aviatice, spre finele anului trecut, într-o demonstraţie de forţă efectuată pe parcursul vizitei preşedintelui american Barack Obama în China.

Creatorul aparatului de zbor, Corporaţia Industriei Aviatice Chineze, a făcut valuri când preşedintele acesteia Lin Zuoming a afirmat că avionul său putea “doborî” un F-35.

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a zbătut să întărească forţele armate ale ţării, care numără 2,3 milioane de indivizi, pe măsură ce China adoptă o poziţie mai categorică în regiune, în special în privinţa mărilor Chinei de Sud şi de Est.

Pentru a citi articolul original, în limba engleză, publicat de Reuters, daţi click aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor