China ameninţă sateliţii GPS americani cu arme laser şi aparatură de bruiaj - şeful operaţiunilor spaţiale americane

Şeful U.S. Space Force, generalul John W. Raymond, la o audiere în Congres, 6 mai 2020
Şeful U.S. Space Force, generalul John W. Raymond, la o audiere în Congres, 6 mai 2020 (Shawn Thew/Pool/Getty Images)

Generalul aflat la conducerea Forţelor Spaţiale ale SUA (USSF), John W. "Jay" Raymond, a declarat Congresului, vineri, că sateliţii GPS utilizaţi de armata americană sunt ameninţaţi de lasere şi aparate de bruiaj electronic construite de China şi Rusia.

Raymond şi alţi oficiali ai forţelor aeriene au mărturisit că armata SUA trebuie să acţioneze rapid şi de urgenţă pentru a combate creşterea militară a Chinei, despre care spune că reprezintă o provocare majoră pentru Forţa Spaţială.

Atât Rusia, cât şi China fabrică rapid arme spaţiale capabile să se angajeze în „blocarea masivă a GPS-ului şi a sateliţilor de comunicaţii”. Armele sunt, de asemenea, concepute pentru a direcţiona sisteme energetice care ne pot „orbi, perturba sau deteriora sateliţii”, a declarat Raymond.

Şeful operaţiunilor spaţiale a afirmat că ameninţarea reprezentată de laserele terestre din China, care pot distruge sateliţiii plasaţi pe orbita Pământului "este reală şi îngrijorătoare".

„Având în vedere ritmul exponenţial al Chinei de dezvoltare a armelor (...) nu avem libertatea de a ne menţine pur şi simplu abordarea actuală”, au menţionat într-o declaraţie Raymond, secretarul în exerciţiu al forţelor aeriene, John Roth, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Charles Brown.

"China este pe punctul de a ne depăşi capacitatea, aşa că este obligaţia noastră să acţionăm de urgenţă", au adăugat ei. „China reprezintă o provocare diferită de oricare altă provocare din istoria naţiunii noastre. Trebuie să fim clari cu privire la aceste ameninţări şi la răspunsul nostru la acestea”.

USSF s-a alăturat oficial Comunităţii de Informaţii din SUA (IC) ca al 18-lea membru.

Brown a menţionat că principala preocupare pe care o au oficialii în prezent este blocarea potenţială a sateliţilor GPS - o formă de atac electronic care interferează cu comunicaţiile către şi dinspre un satelit prin emiterea de zgomot perturbator de aceeaşi frecvenţă radio.

Atacul ar putea perturba operaţiunile militare din Statele Unite, a spus Brown.

Raymond a menţionat, de asemenea, temerile militare că armele spaţiale construite de China ar putea falsifica semnalele GPS, determinând sistemele americane de ghidaj automate să rateze ţintele.

„GPS-ul este foarte important nu doar pentru armata noastră, ci pentru societatea noastră”, a spus el, menţionând că Departamentul Forţelor Aeriene lucrează la construirea unui sistem care să fie mai bine protejat de atacuri cibernetice.

Fostul director al serviciilor de informaţii naţionale (DNI), John Ratcliffe, a declarat în aprilie că regimul chinez este „cel mai mare adversar” al Statelor Unite, având capacitatea de a elimina supremaţia SUA.

„China este cel mai mare adversar al nostru, fiind singurul stat capabil să provoace şi chiar să înlocuiască SUA ca superputere a lumii din punct de vedere economic, militar şi tehnologic”, a declarat Ratcliffe, care a fost şef al agenţiilor de informaţii în timpul administraţiei Trump.

El a descris Beijingul ca fiind atât un adversar, cât şi un concurent al Statelor Unite, menţionând că „ar trebui să fie mai mult un concurent şi mai puţin un adversar, iar acum este invers”.

La începutul lunii aprilie, Oficiul DNI a publicat evaluarea anuală a pericolelor, care a descris presiunea regimului comunist chinez pentru puterea globală drept principala ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA.

Avril Haines, care conduce acum comunitatea de informaţii a SUA, a declarat la o audiere a Senatului o zi mai târziu, că Beijingul este pe cale să devină un „concurent aproape egal” al Statelor Unite şi reprezintă o „prioritate de neegalat” pentru comunitatea de informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe