China a trimis lansatoare de rachete în Coreea de Nord

Surse guvernamentale japoneze au declarat miercuri pentru Japan Times că garda japoneză de coastă a percheziţionat un cargobot cambodgian în octombrie anul trecut şi a descoperit dovezi că China a trimis patru vehicule militare echipate cu lansatoare în Coreea de Nord, vehicule ce au fost folosite ulterior, în aprilie, în cadrul unei parade militare organizată pentru comemorarea a 100 de ani de la naşterea fondatorul ţării, Kim Il Sung.
Vehicul militar despre care se crede că transportă rachete de clasa Taepodong la o paradă în Phenian, 15 aprilie 2012 (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
14.06.2012

Surse guvernamentale japoneze au declarat miercuri pentru Japan Times că garda japoneză de coastă a percheziţionat un cargobot cambodgian în octombrie anul trecut şi a descoperit dovezi că China a trimis patru vehicule militare echipate cu lansatoare în Coreea de Nord, vehicule ce au fost folosite ulterior, în aprilie, în cadrul unei parade militare organizată pentru comemorarea a 100 de ani de la naşterea fondatorul ţării, Kim Il Sung.

Sursele au afirmat că China a eludat rezoluţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite privind vânzarea de arme lansatoare de rachete către Coreea de Nord, prin exportul unor lansatoare mobile de rachete către ţara comunistă izolată. Guvernul japonez a confirmat că există rapoarte, dar a refuzat să detalieze chestiunea, miercuri.

"Guvernul japonez acordă atenţie problemei, nu pot spune mai multe cu privire la detaliile acestui caz individual, deoarece implică activităţi ale serviciului de informaţii," a fost citat şeful de Cabinet, Osamu Fujimura, de ziar.

Vehiculele pe 16 roţi – numite transportator, erector, lansator, sau TEL – construite de o companie chineză, erau identice cu unele dintre cele opt vehicule observate în parada de pe 15 aprilie, de la Phenian, a raportat ziarul Asahi Shimbun, care a publicat pentru prima dată ştirea. Ziarul a citat mai multe surse guvernamentale anonime.

Asahi Shimbun a raportat că cargobotul cambogian a plecat din Shanghai la începutul lunii august, şi a sosit în Coreea de Nord cu câteva zile mai târziu. Sateliţii japonezi au urmărit transportul. După ce armele au fost livrate, cargobotul a trecut prin teritoriul japonez, unde a fost percheziţionat de autorităţi. Japonia a împărtăşit aceste informaţii cu Statele Unite ale Americii şi cu Coreea de Sud.

Potrivit unui raport al ziarului Yomiuri Shimbun, anumite surse au declarat că Beijingul ar fi pretins că vehiculele erau pentru ''transportul lemnului."

Deţinerea unor astfel de vehicule de către Coreea de Nord reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Coreea de Sud şi Japonia, pentru că vehiculele pot transporta rachete cu rază lungă în toată ţara, îngreunând găsirea şi distrugerea lor, dacă va fi vreodată necesar.

Consiliul de Securitate al ONU a creat o rezoluţie care interzice statelor membre să exporte arme de distrugere în masă către Coreea de Nord, după ce ţara a testat un dispozitiv nuclear în 2006. Chiar dacă China pare să fi încălcat rezoluţia Consiliului de Securitate privind livrarea de arme, acest lucru nu va avea consecinţe negative pentru ţară.

"Ar fi dificil [pentru comunitatea internaţională] să descrie exporturile ca o încălcare a rezoluţiilor, dacă China va susţine că ele au fost trimise pentru uz civil," a spus un înalt oficial japonez al Ministerului de Externe pentru Yomiuri.

Rapoartele japoneze sugerează că Statele Unite ale Americii, Japonia şi Coreea de Sud nu au presat China în legătură cu acest subiect deoarece ele vor ca Beijingul să încerce să convingă Coreea de Nord să-şi oprească programul nuclear. Unii analişti cred că Phenianul va efectua cel de-al treilea test nuclear în curând, urmând un model similar ce a fost văzut şi în trecut – mai întâi se lansează o rachetă şi apoi se testează un dispozitiv nuclear. Coreea de Nord a înregistrat un eşec când a încercat să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune, la mijlocul lunii aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor