China: 30 de proteste în masă într-o singură zi
alte articole
Aproximativ 30 de proteste împotriva oficialilor Partidului Comunist Chinez aflat la putere au avut loc luni în China, evidenţiind faptul că astfel de incidente sunt din ce în ce mai numeroase şi mai obişnuite.
În total au fost 30 de demonstraţii publice în 16 provincii, potrivit sitului de militanţi molihua.org. Duminică a fost doar un protest.
Peste 4.000 de sătenii din Shanwei, un oraş din sudul provinciei Guangdong, au luat parte duminică la un protest anti-corupţie, cerând guvernului municipal să îi demită pe oficialii locali, pe care îi suspectează că le-au confiscat şi vândut terenuri agricole. Poliţia a fost trimisă pentru a opri demonstraţia, care se pare că este a şaptea care izbucneşte în ce priveşte această problemă.
Demonstraţia sătenilor de duminică face parte dintr-o serie de proteste în curs de desfăşurare împotriva confiscării pământurilor lor, despre care pretind că au fost vândute fără consimţământul lor şi pentru care nu au primit nicio compensaţie din vânzare.
În protestele lor, aceştia solicită guvernului local să-i investigheze pe funcţionarii care au fost implicaţi în astfel de afaceri în ultimele două decenii. Aproximativ 50 de hectare de teren agricol au fost vândute în 17 vânzări secrete de terenuri, obţinându-se profituri de mai multe milioane de dolari, care după aceea au fost delapidate, au susţinut sătenii.
"Trebuie să continuăm. În caz contrar, protestul nostru ce durează de trei luni va fi degeaba", a declarat săteanul Cai Siteng pentru ziarul The Epoch Times. Un blogger chinez, care aparent este din Dongyong, a declarat, de asemenea, că în jur de 1.000 de persoane s-au adunat pentru a protesta în "fiecare noapte cu scopul de a câştiga mai multă putere".
Dar, în ciuda protestelor şi petiţiilor acoperite cu semnături şi amprente, guvernul din Shanwei, unde se află Dongyong, nu a răspuns.
Protestele în masă sunt în creştere în China, în ultimii ani. În anul 2000, au fost aproximativ 40.000 de demonstraţii în masă sau revolte. Dar, în 2009, au fost 110.000, a raportat luna trecută Observatorul Săptămânal de Ştiri.
În anul următor cifra a crescut, înregistrându-se 280.000 de "incidente de masă" în China în 2010, potrivit Observatorului.
Observatorul a informat, de asemenea, că numărul de persoane implicate în aceste demonstraţii a crescut cu o medie de 17% în fiecare an, în ultimul deceniu. În anul 2000 s-a înregistrat un total de 1.630.000 de demonstranţi implicaţi, iar în 2009 au protestat 5.720.000 de persoane.
Vânzările ilegale de terenuri şi confiscările, conflictele de muncă şi poluarea mediului sunt principalele motive pentru care u protestat cetăţenii chinezi, a declarat Chen Guangjin, directorul adjunct al Departamentului de Sociologie de la Academia Chineză de Ştiinţe Sociale, a raportat IBTimes.
Printre zecile de demonstraţii de luni s-au numărat: muncitorii din construcţii din Lanzhou, provincia Gansu, care au blocat drumurile din cauza salariilor; proprietari din Chengdu care au intrat în grevă din cauza politicii guvernului; şoferii de vehicule cu trei roţi din oraşul Tongxiang, provincia Zhejiang, care au protestat că nu pot trece pe anumite drumuri; pensionarii de la o fabrică de echipament militar din Nanjing; sătenii din Guangzhou, care au cerut despăgubiri pentru un proiect de construcţie de cale ferată.