Chavez, îngrijit într-un spital din Caracas transformat în bunker
alte articole
Spitalul Militar Carlos Arvelo din Caracas păstrează de duminică secretul bolii preşedintelui venezuelean, Hugo Chavez. Îl cunosc un număr mic de oficiali ai puterii chaviste care s-au întâlnit marţi cu vicepreşedintele, Nicolas Maduro, şi cu preşedintele parlamentului, Diosdado Cabello, şi care au fost informaţi despre evoluţia cancerului său. L-a aflat poate şi preşedintele Boliviei, Evo Morales, venit la Caracas în încercarea de a descifra cel mai bine păstrat secret din America Latină, notează ziarul El Pais.
Au încercat să-l afle şi susţinătorii preşedintelui care de luni s-au strâns în jurul spitalului pentru a-i sărbători întoarcerea în ţară. Ieri s-au retras la ordinele conducerii Partidului Socialist Unit din Venezuela, care le-a cerut 'să respecte intimitatea preşedintelui'. Reuniunea de veghe s-a mutat acum în piaţa Bolivar din capitală. Nu e prima dată când Chavez este internat la Spitalul Militar, inaugurat de dictatorul Marcos Perez Jimenez în 1956. A mai fost internat aici în faza a treia a tratamentului său între august şi septembrie 2011 şi tot aici a fost operat la ochi în 1993.
Spitalul Militar Carlos Arvelo întruneşte toate condiţiile pentru a menţine misterul: ultimul etaj, al nouălea şi rezervat doar oficialilor de rang înalt, este păzit de poliţia militară căreia i s-au adăugat şi agenţi ai serviciilor secrete, camuflaţi printre personalul care are un acces parţial îngrădit în rezerva unde este îngrijit preşedintele. Situat în vestul capitalei Caracas şi foarte aproape de enclavele 'chaviste' cele mai radicale, spitalul afişează pe frontispiciu un banner uriaş cu portretul lui Chavez sub care este scrisă lozinca 'Revoluţie, independenţă, sănătate sau nimic'. În guvernele anterioare nu puteau fi îngrijiţi aici decât militarii activi sau în rezervă, alături de familiile lor.
O clădire modernă în mijlocul decadenţei sistemului public de sănătate, care totuşi nu este - şi nici nu a fost - o clinică specializată în tratarea cancerului. Sosirea dis de dimineaţă a lui Chavez a luat pe nepregătite opoziţia. Ştirile referitoare la 'El comandante' apar noaptea târziu sau dimineaţa. Dimineaţă a fost instalat la 4 februarie 1992, după puciul militar împotriva lui Carlos Andres Perez. Noaptea târziu, la 14 aprilie 2002, se întorcea în palatul Miraflores după ce militarii loiali l-au reinstalat în funcţie în urma tentativei de puci condusă omul de afaceri Pedro Carmona Estanga. Şi tot în miez de noapte la orele 2.30 avea să se întoarcă la Caracas la 18 februarie, însoţit de rudele cele mai apropiate.
Două ore mai târziu când venezuelenii încă dormeau, Chavez era instalat în rezerva Spitalului Militar Carlos Arvelo. 'S-a întors, s-a întors, s-a întors!', a scris pe contul său de Twitter ministrul comunicaţiilor, Ernesto Villegas, secondat de principalii ierarhi ai regimului, Diosdado Cabello şi de ministrul tehnologiei şi ginerele lui Chavez, Jorge Arreaza. Întoarcerea sa readuce în discuţie lupta pentru succesiune, o temă pe care guvernul o respinge. Duminică, fostul vicepreşedinte Jose Vicente Rangel a citit la un program de televiziune rezultatele unui sondaj care asigură că delfinul lui Chavez, Nicolas Maduro, ar obţine cu 14 procente mai mult decât candidatul opoziţiei şi actual guvernator al statului Miranda, Henrique Capriles, dacă ar avea loc azi alegeri.
Dar convocarea de noi alegeri nu este o opţiune a regimului. Potrivit ziarului El Mundo, preşedintele Chavez ar putea depune jurământul de învestire pentru perioada 2013-2019, într-o ceremonie 'privată' care ar putea avea loc chiar în camera de spital. 'Ar fi suficientă doar o exprimare scrisă sau un gest' pentru ca preşedintele să fie învestit. Depunerea jurământului se poate face în faţa unui complet restrâns al Curţii Supreme de Justiţie care va fi însărcinat să constate această 'formalitate', notează ziarul, care citează experţi constituţionali venezueleni.