Ceva ciudat se întâmplă cu oamenii care folosesc ChatGPT foarte mult

(Lionel Bbonaventure/AFP via Getty Images *)
Redacţia
26.03.2025

„Cercetătorii au descoperit că 'utilizatorii avansaţi' ai ChatGPT, adică cei care îl folosesc cel mai des şi pentru perioade lungi de timp, devin dependenţi sau chiar obsedaţi de chatbot.”

Într-un nou studiu comun, cercetătorii de la OpenAI şi MIT Media Lab au descoperit că acest mic subset de utilizatori ChatGPT manifestă un „comportament problematic”, definit în lucrare prin „indicatori ai dependenţei [...] inclusiv preocupare excesivă, simptome de sevraj, pierderea controlului şi modificarea dispoziţiei”.

Pentru a ajunge la acest rezultat, echipa MIT şi OpenAI au intervievat mii de utilizatori ChatGPT pentru a afla nu numai ce părere au despre chatbot, ci şi pentru a studia ce fel de „indicii afective”, definite într-un rezumat comun al cercetării ca fiind „aspecte ale interacţiunilor care indică empatie, afecţiune sau sprijin”, au folosit atunci când au discutat cu acesta.

Deşi marea majoritate a persoanelor intervievate nu s-au implicat emoţional cu ChatGPT, cei care au folosit chatbotul pentru perioade mai lungi de timp păreau să înceapă să îl considere un „prieten”. De asemenea, participanţii la sondaj care au discutat cel mai mult timp cu ChatGPT au avut tendinţa de a fi mai singuri şi de a fi mai stresaţi de schimbările subtile în comportamentul modelului.

Lacheii chat-ului

Adunând toate acestea, concluzia nu este una bună. În acest studiu, la fel ca în alte cazuri observate, oamenii tind să devină dependenţi de chatbot-urile AI atunci când viaţa lor personală este nesatisfăcătoare. Cu alte cuvinte, persoanele cele mai vulnerabile dezvoltă cele mai adânci relaţii parasociale cu AI — iar consecinţele acestui fenomen ar putea să fie triste, înfricoşătoare sau complet imprevizibile.

Această nouă cercetare a evidenţiat, de asemenea, contradicţii neaşteptate legate pe modul în care este utilizat ChatGPT.

De exemplu, oamenii au tendinţa să folosească un limbaj mai emoţional cu ChatGPT în format text, comparativ cu modul avansat de voce, iar „modurile vocale au fost asociate cu o stare de bine mai bună atunci când erau utilizate pe termen scurt”, se explică în rezumat.

Iar cei care au folosit ChatGPT din motive „personale” - cum ar fi discutarea emoţiilor şi a amintirilor - au fost mai puţin dependenţi emoţional de acesta decât cei care l-au folosit din motive „non-personale”, cum ar fi brainstormingul sau solicitarea de sfaturi.

Poate cea mai importantă concluzie a studiului este că utilizarea prelungită pare să accentueze problemele de dependenţă în toate cazurile. Indiferent dacă interacţionezi cu ChatGPT prin text sau voce, dacă îi adresezi întrebări personale sau dacă îl foloseşti doar pentru muncă, cu cât îl foloseşti mai mult, cu atât creşte probabilitatea de a deveni dependent emoţional de el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor