Cetăţenii moldoveni care muncesc legal în Polonia pot beneficia de indemnizaţii sociale

Cetăţenii moldoveni care muncesc legal în Polonia pot beneficia de indemnizaţii sociale, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.
(photos.com)
Epoch Times România
11.09.2013

Cetăţenii moldoveni care muncesc legal în Polonia pot beneficia de indemnizaţii sociale, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga. Responsabila a spus că prevederea respectivă este consfinţită în Acordul în domeniul asigurărilor sociale şi Acordul administrativ de aplicare a acestuia.

Actele au fost semnate recent în timpul vizitei la Varşovia a unei delegaţii guvernamentale a Republicii Moldova, conduse de prim-ministrul Iurie Leancă. Buliga a precizat că cetăţenii moldoveni angajaţi legal în Polonia vor obţine dreptul la următoarele indemnizaţii: pensii pentru limita de vârstă, pensii de invaliditate în urma unei maladii generale, pensii şi indemnizaţii de invaliditate în urma unei mutilări în timpul producţiei şi a unei maladii profesionale, pensii pentru pierderea întreţinătorului. Prevederile documentului sunt aplicabile persoanelor care achită sau au achitat contribuţii de asigurări sociale până la intrarea în vigoare a Acordului. Fiecare stat - parte la acord va plăti pensia atunci când vor fi respectate condiţiile de stabilire a dreptului persoanei de a beneficia de aceasta.

Dreptul la pensie va fi stabilit în funcţie de perioadele de achitare a contribuţiilor, realizate pe teritoriile ambelor ţări, iar indemnizaţia acordată îi va fi expediată beneficiarului pe teritoriul ţării în care acesta îşi are domiciliul, menţionează InfoTag. Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de către Parlamentele Moldovei şi Poloniei. Potrivit statisticilor oficiale, în prezent 840 de cetăţeni moldoveni muncesc legal în Polonia, iar 92 de cetăţeni ai Poloniei - în Moldova. R.Moldova a semnat opt acorduri similare cu România, Bulgaria, Portugalia, Estonia, Cehia, Luxemburg, Austria şi Belgia. Ministerul a iniţiat negocieri asupra acordului în domeniul asigurărilor sociale şi cu Italia, ţară în care lucrează cel mai mare număr de cetăţeni ai Moldovei. În Moldova vârsta de pensionare pentru bărbaţi este de 62 de ani.

Vechimea în muncă pentru dreptul la acordarea pensiei constituie 31 de ani, dar va creşte anual cu 6 luni până va atinge 35 de ani. Vârsta de pensionare pentru femei este de 57 de ani, femeile având nevoie de o vechime în muncă de 30 de ani. Pentru a beneficia de pensie parţială, şi bărbaţii, şi femeile trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puţin 15 ani. În cazul în care o parte din vechimea în muncă a fost obţinută peste hotare, pensia se calculează în funcţie de contribuţia de pensie din fiecare ţară separat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor