Cetăţenii europeni vor putea să participe la procesul decizional al UE, începând de duminică
Cetăţenii europeni vor putea începând de duminică să participe la procesul decizional al UE, prin Iniţiativa cetăţenească europeană.
Astfel, Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) le va permite cetăţenilor să ceară Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative în domenii care se încadrează în sfera sa de competenţe, dacă reuşesc să strângă cel puţin un milion de semnături în cel puţin şapte state membre.
Organizatorii unei iniţiative cetăţeneşti (care trebuie să constituie un comitet de cetăţeni format din cel puţin şapte cetăţeni ai UE care îşi au reşedinţa în cel puţin şapte state membre diferite) vor avea la dispoziţie un an pentru a câştiga sprijinul necesar.
Semnăturile strânse trebuie autentificate de autorităţile competente din fiecare stat membru.
Ulterior, Comisia va avea la dispoziţie 3 luni pentru a examina iniţiativa şi a decide cum îi va da curs.
"Sunt încântat de faptul că, după întreaga activitate intensă depusă şi lunga aşteptare, europenii vor putea în cele din urmă să lanseze iniţiative cetăţeneşti prin solicitarea înregistrării acestora pe site-ul internet al Comisiei. Personal, aştept cu nerăbdare ideile propuse de cetăţeni.", a declarat comisarul european Maros Sefcovici.
"Această acţiune reprezintă un avans fără precedent al democraţiei participative. Este un instrument puternic, aflat la dispoziţia cetăţenilor, de stabilire a unui program de lucru. Sper că iniţiativele vor încuraja, de asemenea, dezvoltarea unui veritabil „demos” european, în măsura în care cetăţenii îşi unesc eforturile la nivel transfrontalier pentru a dezbate aspecte care sunt importante pentru ei toţi”, a adăugat el.