"Sectorul nostru, bugetul vostru!" - Edilii Sectorul 3 şi-au adoptat bugetul fără consultări cu cetăţenii

Robert Negoiţă
Robert Negoiţă (Epoch Times România)

Cu 22 de voturi "pentru" din 29 de consilieri prezenţi, Consiliul Local al Sectorului 3 a votat bugetul pe anul în curs, în pofida cererilor cetăţenilor din sector şi a unui ONG ca, prealabil adoptării, să se organizeze dezbateri publice pe acest subiect.

Cererile grupului de iniţiativă Cetăţean Sector 3 şi a Centrului de Resurse pentru Participare Publică (CeRE) de a se retrage bugetul de pe ordinea de zi pentru a fi dezbătut în prealabil cu cetăţenii, aşa cum prevede legea, au fost ignorate. Mai mult, propunerile trimise în prealabil primarului Robert Negoiţă au fost ironizate de către acesta şi de o parte din consilieri.

Astfel, Negoiţă a etichetat iniţiativa cetăţenilor ca fiind "îndoielnică" şi "politică": "Vă demascaţi într-un mod penibil", li s-a adresat primarul cetăţenilor veniţi la şedinţa de consiliu.

Mai mult, locuitorii sectorului trei veniţi la şedinţa publică pentru a cere ca vocea lor să fie ascultată au fost certaţi de către primarul Robert Negoiţă pentru că şi-au permis să afişeze bannere "care nu sunt eco" şi "miros aproape insuportabil, a chimicale." De asemenea, fotografiatul a fost interzis, unul dintre consilieri solicitând chiar intervenţia poliţiei locale pentru a îl scoate din sală pe un tânăr către îi fotografiase pe participanţii la şedinţă ţinând bannere cu mesaje precum "Sectorul nostru, bugetul vostru" şi "legea 52/2003 nu este opţională."

"Cred că ar trebui să fim responsabili şi să păstrăm un pic de decenţă!", i-a apostrofat Negoiţă pe cetăţeni, care, de altfel, au fost şi legitimaţi de politia locală.

Mai merită menţionat că proiectul de buget aprobat vineri de consilieri a fost "publicat" pe site-ul primăriei sectorului 3 de o manieră care nu corespunde prevederilor legii 52/2003, respectiv a fost afişat într-o formă incompletă, şi nu la rubrica "Proiecte de Hotărâri", ci undeva îngropat la rubrica Buget 2014.

Observând că Primăria sectorului 3 nu a demarat conform Legii 273/2006 o dezbatere privind proiectul de buget al Consiliului Local pe anul 2015, precum şi asupra listei de investiţii pe anul 2015, Grupul civic “Cetăţean sector 3” i-a invitat pe cetăţenii activi din sector să îşi exercite nu doar obligaţiile de contribuabili la buget, ci şi drepturile aferente şi a centralizat propunerile.

Ignorându-şi însă electoratul, Consiliul local al sectorului 3 a adoptat, în prezenţa lui Robert Negoiţă, bugetul pe anul în curs, fără dezbaterile pe care le prevede legea.

Potrivit Hotnews, bugetul Primăriei sectorului 3 pe anul 2015 se ridică la 820 milioane lei, buget pe care edilii îl vor cheltui cum vor, căci ce au cerut cetăţenii, nu i-a interesat.

Astfel, 128 milioane vor merge la întreţinerea spaţiilor verzi (pe care, potrivit cetăţenilor, Robert Negoiţă nu pierde nicio ocazie să le betoneze), 90 milioane lei vor merge la reabilitarea termică a blocurilor, 80 milioane lei vor fi alocaţi curăţeniei şi deszăpezirii sectorului, 124 milioane lei pentru asistenţă socială şi circa 200 milioane lei pentru învăţământ, potrivit proiectului de buget propus de primarul Robert Negoiţă şi aprobat de majoritatea PSD - vechiul PNL din Consiliul local.

Redănm în continuare propunerile pe care grupul de iniţiativă Cetăţean Sector 3 le-a dorit puse în dezbatere, fără succes:

  1. Reducerea cu 45% a sumelor alocate cheltuielilor materiale de la toate nivelurile autorităţii publice locale, respectiv aparatul de specialitate al autorităţii executive şi al celor din subordinea Consiliului Local.
  2. Blocarea solicitărilor de personal către S.C. Administrare Active Sector 3 SRL.
  3. Anularea sumelor privind investiţii în ceea ce priveşte – (a) amenajarea de noi borduri / diafragme; (b) amenajarea turnului de semnalizare intrare în sectorul 3; (c) betonarea arborilor; (d) amenajarea de garduri de 2 metri; (e) amenajarea de fântâni arteziene în locul spaţiului verde.
  4. Amenajarea sălii de spectacol în aer liber din parcul Titanii, ajunsă în paragină din cauza nepăsării autorităţilor.
  5. Diminuarea cu 50% a bugetului alocat ADP sector 3, societatea al căreia acţionar majoritar este Consiliul Local, până la realizarea şi publicarea unui audit al eficienţei financiare, realizat de către Curtea de Conturi.
  6. Diminuarea cu 75% a sumelor alocate pentru Centrul Casa Artelor.
  7. Diminuarea cu 90% a sumelor alocate unităţilor de cult, bisericilor şi relocarea sumelor unităţilor de învăţământ.
  8. Relocare sumelor pentru consolidarea şi transformarea Şcolii 80 în sediu de primărie în sensul amenajării Şcolii 80 ca centru educaţional şi nu sediu al aparatului administrativ.
  9. Eliminarea totală a sumelor alocate achiziţionării de autoturism.
  10. Diminuarea cu 30% a sumelor alocate procesului de reabilitare termică a blocurilor din sectorul 3 până la publicarea standardelor de cost practicate de primărie şi a contractelor de execuţie din anii 2010 – 2015.

În favoarea organizării unor discuţii cu cetăţenii, pe aceste teme şi pe modul în care ar trebui prioritizate lucrările contractate de primărie s-au declarat doar consilierii din partea fostului PDL, care au arătat că nu este normal ca banii să se ducă pe turn cu beculeţe în loc să se asfalteze gropi şi nici să se ia bani de la anveloparea blocurilor pentru noul sediu al primăriei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne