"Cerem dreptate pentru plămânii noştri" - Lanţ uman pentru salvarea zonei retrocedate din parcul IOR

Protest pentru salvarea zonei retrocedate din parcul IOR
Loredana Diacu
19.10.2024

Câteva sute de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, pentru salvarea zonei retrocedate din parcul IOR. Pe cele 12 hectare retrocedate au avut loc zeci de incendii de-a lungul anilor - numai în ultimii 2 ani au fost 30.

Participanţii la protest au format un lanţ uman, scopul demersului lor fiind transmiterea către consilierii şi primarii care preiau în octombrie noul mandat a mesajului că cer măsuri concrete de apărare şi întregire a Parcului şi o reală conlucrare între primăria de sector (Sector 3) şi cea Generală, în interesul parcului şi, evident, al cetăţenilor.

Organizatorii evenimentului au atras atenţia că în 2015 Primăria Sector 3 a fost cât pe ce să câştige procesul prin care s-ar fi constatat că retrocedarea din 2005 a fost ilegală, însă, când i s-au cerut dovezile necesare care să demonstreze destinaţia iniţială de parc a terenului, Primăria nu le-a adus, iar instanţa a tras concluzia că acolo nu a existat niciodată un parc.
"Refuzăm să rămânem pasivi în faţa unei astfel de închideri flagrante a ochilor de către instituţii care se declară neputincioase. Această zonă, construită de bunicii noştri pentru nepoţii noştri, contează pentru noi şi vrem să o vedem protejată, iar parcul reîntregit, aşa cum a fost întotdeauna", au transmis organizatorii.

"Fondul problemei privind anularea acestor dispoziţii de retrocedare nu s-a judecat, ca atare se poate judeca, şi având în vedere prevederile legii 10 privind retrocedarea, nu există termeni de prescripţie pentru anularea acestor dispoziţii.

Credem că, până la urmă, instanţa va decide corect, va vedea că aceste decizii sunt emise ilegal, pentru că în arhiva primăriei Municipiului Bucureşti am găsit toate documentele solicitate la procesul anterior deschis de Primăria Sector 3, şi anume inventarierea cadastrală a acestui teren ca parc încă din anii 70-80, chiar în anul 86 s-a făcut o nouă inventariere, terenul figurează ca parc în aceste documente, de asemenea şi în anii 90 s-a făcut o nouă inventariere, iar terenul figura în continuare ca parc.

Ce voiam să spun? Chiar dacă s-a retrocedat, fiind amenajat ca spaţiu verde, nu îşi mai poate schimba destinaţia, asta este logica pe care mergem şi cetăţenii acum protestează pentru faptul că autorităţile nu aplică corect această prevedere a legii pentru protecţia mediului. De aici se porneşte şi din această cauză se distruge parcul pe care îl ştim cu toţii de când eram mici", a explicat pentru Epoch Times, Dan Trifu, reprezentant al ONG-ului Eco Civica.

"Cerem dreptate pentru plămânii noştri, vrem ca această zonă care a fost verde, verde să rămână, şi prefectul Bucureştiului şi mai multe instituţii ale statului care s-au aplecat asupra acelui dosar de retrocedare, din 2005 când s-au retrocedat aceste 21 hectare, au spus că a fost ilegal. De asta şi noi ca asociaţie, că am făcut o asociaţie a cetăţenilor, şi alte instituţii am dat în judecată primăria ca să constate nulitatea acestor acte.

Deci în mod clar, legal şi moral, trebuie să găsească soluţia ca aceste 21 hectare să fie şi formal reintegrate în parc şi reînverzite. Pentru că în ultimii ani, după cum se ştie deja, au fost distrugeri intenţionate şi masive, prin incendieri, prin tăieri, prin otrăviri şi de aceea suntem aici să cerem dreptate pentru parc", a declarat un participant.

"Caracatiţa imobiliară cu tentacule la nivel politic mizează pe faptul că oamenii sunt deprimaţi şi nu îşi mai doresc să lupte. Dacă luăm în calcul numai primele două-trei rânduri de blocuri de la stradă, ne dăm seama că în ele trăiesc mii de oameni şi cu toate astea, din punctul meu de vedere, sunt totuşi puţini oameni prezenţi aici. Eu sper că lucrurile nu vor rămâne aşa şi că în cele din urmă acest parc va intra în posesia comunităţii şi că oamenii se vor bucura în continuare de un spaţiu verde printre aceste betoane care sunt din ce în ce mai deprimante", a declarat un alt participant.

„Locuim aici, sunt născut crescut aici. Ne-a făcut să ieşim la protest faptul că simţim că se smulge un plămân din noi. Practic, pe de o parte, nevoia de a avea tot mai mult oxigen, pe de altă parte, samavolnicia şi nesimţirea şi dispreţul autorităţilor care pur şi simplu închid ochii la matrapazlâcuri de acest gen."

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video, aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor