Cereale vs. armament: Care sunt cele mai importante două categorii de exporturi ale României

(Andrei Popescu/Epoch Times România)
Andrei Popescu
23.05.2024

Deficitul balanţei comerciale în primele trei luni ale anului a fost de 6,699 miliarde de euro, mai mic cu 103,3 milioane euro (-1,5%) decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Practic, România importă net mult mai mult decât exportă, situaţie care creează mari poveri asupra echilibrului macroeconomic, relatează Ziare.com.

Publicaţia citată a evaluat care sunt totuşi mărfurile care sunt exportate de ţara noastră şi către ce destinaţii pleacă acestea după ce sunt asamblate sau produse intern. Deşi subiectul cerealelor şi cărnii a revenit în vizorul presei, cele mai importante două categorii de exporturi ale României sunt autovehiculele şi articolele de armament.

Astfel, în primul trimestru, exporturile României au înregistrat o descreştere de 3,7%, ajungând la 22,946 miliarde de euro. Cât despre importuri, acestea au înregistrat o scădere de 3,2%, totalizând 29,645 miliarde de euro. În luna martie 2024, exporturile FOB [n.r. Free on Board, transferul de la vânzător la cumpărător al mărfii, cheltuielilor, formalităţilor şi riscului se face în momentul când marfa a trecut balustrada (copastia) vasului] au atins suma de 7,904 miliarde de euro. Importurile CIF (obligaţia vânzătorului de vămuire a mărfii pentru export) au totalizat 10,452 miliarde de euro, generând un deficit de 2,548 miliarde de euro.

Comparativ cu aceeaşi lună din 2023, exporturile din martie 2024 au înregistrat o scădere de 9,8%, iar importurile au înregistrat o scădere de 6,7%. Astfel, ultimele date INS arată că în intervalul 1 ianuarie – 31 martie 2024, exporturile FOB au fost de 22,946 miliarde de euro, iar importurile la nivel CIF au însumat 29,645 miliarde de euro.

În primul trimestru al acestui an, următoarele grupe de produse au deţinut ponderi importante când vine vorba despre exporturi şi importuri: maşini şi echipamente de transport (47,7% la export; 36,2% la import) şi apoi alte produse manufacturate (29,1% la export; 27,9% la import).

Potrivit site-ului citat, zeci de alte firme din industria auto contribuie la exporturile României, care însumează 30 de miliarde de euro anual (dintr-un total de 93 de miliarde de euro anul trecut). Conform datelor INS, în primul trimestru al anului 2024, exporturile din industria auto au reprezentat, coroborând cu proporţia prezentată mai sus de 47,7% din total, 10,9 miliarde de euro din totalul exporturilor, iar importurile din acest sector au constituit 36,2% (10,7 miliarde de euro) din totalul importurilor.

După izbucnirea războiului din Ucraina mai ales, România exportă muniţie şi armament de calibru mic şi mijlociu, în cuantumuri care anul trecut au depăşit un miliard de euro, fără a fi inclus şi exportul către Ucraina. Potrivit datelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), citate de Evenimentul Zilei, armata statului Israel a fost anul trecut principalul destinatar al producţiei industriei româneşti de armament. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor