CEO-ul gigantului bancar JPMmorgan susţine că America “a dormit” în timp ce China s-a impus pe furiş ca putere economică

Jamie Dimon (Wikimedia.org)
Redacţia
13.04.2024

Jamie Dimon, CEO şi preşedinte al consiliului de administraţie al JPMorgan Chase, s-a folosit de scrisoarea anuală adresată acţionarilor băncii pentru a sublinia necesitatea ca SUA să interacţioneze cu China, o naţiune despre care spune că s-a impus ca o "potenţială superputere" cu o influenţă care poate rivaliza cu cea a Americii, relatează Fortune.

Cu toate acestea, cel care s-a autoproclamat "un CEO capitalist, cu sânge roşu, patriot, non-woke" a declarat că, deşi colaborarea dintre cele două ţări este esenţială, SUA este cea care ar trebui să stabilească agenda politică şi economică globală.

În scrisoarea sa către acţionari, publicată luni, liderul celei mai mari bănci americane a scris că tensiunile geopolitice se află pe primul loc pe lista sa de preocupări.

Guvernul american şi mediul de afaceri din lumea occidentală "au subestimat, în esenţă, puterea crescândă şi ameninţarea potenţială a Chinei", a afirmat Dimon, adăugând că statul comunist chinez s-a concentrat "în mod cuprinzător şi strategic" pe securitatea sa economică naţională, în timp ce Occidentul "dormea".

"În ultimii 20 de ani, China a executat o strategie economică mai cuprinzătoare decât noi", a spus Dimon. "Liderii acestei ţări şi-au dezvoltat cu succes naţiunea şi, în funcţie de cum o măsuraţi, au prima sau a doua cea mai mare economie din lume".

"Acestea fiind spuse, mulţi pun sub semnul întrebării accentul economic actual al conducerii Chinei, deoarece nu au totul bine pus la punct", a continuat el.

China are, într-adevăr, propriul set de probleme.

Se confruntă cu o criză imobiliară, după ce cel mai mare dezvoltator imobiliar din ţară, Evergrande, care valora cândva 50 de miliarde de dolari, îşi tranzacţionează acum datoriile la mai puţin de un cent pe dolar, după un colaps aproape total.

Guvernul comunist chinez s-a spălat pe mâini, chiar dacă acest lucru înseamnă că blocurile de locuinţe vor rămâne neterminate şi se vor pierde locuri de muncă.

Între timp, şomajul în rândul tinerilor a atins cote record, în timp ce consumatorii atenţi la preţuri forţează investiţiile să se îndepărteze de mărcile premium şi să se orienteze către alternative mai ieftine.

Acestea fiind spuse, Dimon a identificat trei moduri în care SUA a trecut cu vederea dependenţa tot mai mare faţă de China şi, astfel, i-a cedat acesteia un nivel de control.

Dimon, care a fost plătit cu suma record de 36 de milioane de dolari pentru activitatea sa în 2023, a declarat: "Primul mod este dependenţa excesivă a companiilor de China ca unică verigă în lanţul lor de aprovizionare, ceea ce poate crea vulnerabilităţi şi reduce rezistenţa".

Adesea, această dependenţă se referă la bunuri de consum şi la adidaşi, despre care absolventul Harvard Business School scrie că nu este "critică sau complexă" şi că va fi "în cele din urmă rezolvată".

Ceea ce reprezintă o ameninţare mai mare este dependenţa SUA de China pentru propria securitate naţională, despre care Dimon scrie că este aspectul "cel mai critic" al problemei.

"Statele Unite nu se pot baza pe niciun potenţial adversar pentru materiale esenţiale pentru securitatea noastră naţională", a explicat el.

"Gândiţi-vă la pământurile rare, 5G şi semiconductori, penicilină şi materiale critice pentru produsele farmaceutice esenţiale, printre altele. De asemenea, nu putem face schimb de tehnologii vitale care pot spori capacităţile militare ale unui adversar".

Al treilea mod este asigurarea faptului că America rămâne în fruntea unor industrii-cheie precum vehiculele electrice, inteligenţă artificială şi energia regenerabilă, a precizat el: "Nu putem ceda resursele şi capacităţile noastre importante unor potenţiali adversari".

Fii dur, dar implică-te

S-ar putea ca bancherul în vârstă de 68 de ani să fi identificat mai multe moduri în care SUA a cedat involuntar puterea Chinei, dar a insistat că America are încă o "poziţie extrem de puternică".

Acest lucru se datorează "abundenţei de hrană, apă şi energie; vecinilor paşnici; şi ceea ce rămâne cea mai prosperă şi dinamică economie pe care a văzut-o vreodată lumea, cu un PIB pe persoană de peste 80.000 de dolari pe an", a explicat el. "Cel mai important, naţiunea noastră este binecuvântată cu beneficiul adevăratei libertăţi".

Din cauza dimensiunii sale, SUA va trebui să menţină o relaţie cu China, având în vedere propria-i prosperitate şi pe cea a altor naţiuni, scrie Dimon.

Strategia lui Dimon pentru viitor nu este de a deplânge influenţa Chinei, ci de a face faţă situaţiei actuale. "Să nu plângem după laptele vărsat, ci doar să rezolvăm problema", a scris el.

"Trebuie să construim şi să executăm propria noastră strategie de securitate economică cuprinzătoare pe termen lung pentru a ne menţine poziţia în siguranţă", a adăugat el. "Cred că un angajament respectuos, puternic şi consecvent ar fi cel mai bun atât pentru ţările noastre, cât şi pentru restul lumii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor