Celebrităţile chineze se panichează la menţionarea escapadelor sexuale ale lui Bo Xilai

Actriţa Ziyi Zhang la o conferinţă de presă în Toronto, Canada, septembrie 2012
Actriţa Ziyi Zhang la o conferinţă de presă în Toronto, Canada, septembrie 2012 (Jemal Countess / Getty Images)

În anunţul oficial care a încheiat în cele din urmă cariera politică a lui Bo Xilai, fiind exclus din Partidul Comunist Chinez pe 28 septembrie, Xinhua, ziarul oficial de stat, a făcut referire la "relaţiile sexuale nepotrivite ale lui Bo cu mai multe femei".

Site-urile de microblogging din China au fost imediat animate de zvonuri în legătură cu cine ar fi putut fi femeile respective. Celebrităţi chineze de gen feminin de pe Sina Weibo, o versiune chineză a Twitter, au declarat imediat că nu ştiau cine este Bo Xilai şi că nu au fost niciodată în Chongqing.

Despre altele, s-a raportat că ar fi contactat frenetic personalul care se ocupă de relaţiile cu publicul, pentru a rezolva preventiv orice afirmaţii care le-ar putea lega de Bo. Potrivit lui Xu Xin, un jurist din Beijing, agenţii de PR au fost instruiţi să monitorizeze Weibo şi să facă tot posibilul ca postările în care erau menţionate numele clientelor lor să fie eliminate imediat.

Printre celebrităţile menţionate se aflau Ni Ping, Zhang Ziyi, Li Bingbing, Tang Wei, Gong Li, Lin Zhiling, Liu Jialing, Faye Wong, Jiang Wenli şi Stafanie Sun. Toate sunt modele, actriţe sau cântăreţe care se bucură de recunoaştere publică.

Pentru a demonstra cât de în serios iau vedetele chineze acuzaţiile, Zhang Ziyi, o celebră actriţă acuzată că a avut întîlniri cu Bo, a dat în judecată compania mass-media responsabilă. Ea continuă un proces anunţat în luna iunie, împotriva site-ului dizident chinez mass-media din străinătate, Boxun, care susţine că are surse solide pentru rapoartele lascive pe care le-a difuzat despre presupusele întâlniri ale lui Zhang cu Bo. Ea dă în judecată şi Apple Daily din Hong Kong, într-un tribunal din California.

Apple Daily, cunoscut pentru reportajele sale bârfitoare şi, uneori, lascive, a scris multă vreme despre presupusele aventuri ale lui Bo cu vedete de cinema, celebrităţi, prezentatoare TV şi modele.

Potrivit Apple Daily, soţia lui Bo, Gu Kailai, chiar a încercat să scape de o prezentatoare TV din Dalian, pe nume Zhang Weijie, pentru că avea o aventură cu Bo. Zhang a dispărut ulterior în circumstanţe misterioase.

Oriental Daily, un alt ziar din Hong Kong, a raportat în aprilie că Xu Ming, fostul director al unui imperiu de afaceri din Dalian, care a beneficiat ani de zile de patronajul lui Bo, a mărturisit în timpul unei anchete că el este responsabil pentru organizarea şi trimiterea a peste 100 de femei, inclusiv vedete de cinema, la Bo Xilai.

Jiang Weiping, un jurnalist care a stat mulţi ani în închisoare după ce a scris un articol în care l-a acuzat pe Bo Xilai de corupţie în Dalian, a scris un articol care descrie modul în care fostul secretar personal al lui Bo, Wu Wenkang, i-a fost proxenet lui Bo. Wu şi un proprietar al unui hotel de lux din Dalian au rezervat o cameră la hotel şi îi ofereau lui Bo Xilai constant femei bine-cunoscute şi frumoase, a scris Jiang.

Wu Wenkang avea grijă de copiii care apăreau uneori ca urmare a acestor angajamente, a scris el.

Un alt site chinez de ştiri din străinătate, Mingjing, face referire la o "sursă în cunoştinţă de cauză", care a povestit despre un document ce a circulat în Biroul Politic şi care cuprindea o listă cu numele femeilor ce au avut de-a face cu Bo Xilai.

Mingjing a afirmat că posturile de televiziune conduse de stat, inclusiv postul de radio emblematic al Partidului Comunist, China Central Television, erau ca nişte haremuri la dispoziţia lui Bo şi cea a altor înalţi funcţionari de partid. Dacă este adevărat, liderii regimului nu vor publica lista prea curând.

Informaţii de Gao Zitan

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii