Într-un val de căldură "fără precedent", Australia a inclus noi culori pe harta meteo

Hartă meteo a Biroului Meteo Australian
Hartă meteo a Biroului Meteo Australian (Print screen Epoch Times)

În anumite zone ale Australiei a fost atât de cald încât guvernul a fost forţat să schimbe culorile de pe harta meteo.

Biroul Australian de Meteorologie a lansat marţi o hartă nouă, care include culorile roz şi violet pentru a evidenţia temperaturile de peste 50 de grade Celsius, şi a extins domeniul de măsurare a temperaturii până la 54 de grade Celsius.

"Astăzi a fost majorată scara meteorologică şi cred că acest lucru se datorează faptului că prognoza oferită de biroul de meteorologie a afişat temperaturi de peste 50 grade", a declarat şeful biroului de monitorizare a climei David Jones pentru ziarului Age.

În ultimele zile, temperaturile din centrul Australiei au ajuns la 40 - 48 de grade Celsius, în timp ce recordul de temperatură din ţară a fost de 50,7 grade Celsius, înregistrat la Aeroportul Oodnadatta din Australia de Sud, în 1960.

"Valul de căldură - în ceea ce priveşte durata, intensitatea şi amploarea sa - este fără precedent, conform evidenţelor noastre", a declarat Jones pentru Sydney Morning Herald.

Luni, Australia a stabilit un nou record pentru temperatura medie naţională - 40,33 grade Celsius. Jones a afirmat că ziua de marţi ar putea fi şi mai călduroasă, potrivit Age.

Harta biroului de meteorologie anticipează că temperaturile de sâmbăta viitoare vor depăşi 50 de grade, permiţând utilizarea culorilor roz şi violet.

Jones a declarat că există o monitorizare limitată în mare parte din centrul Australiei. "Masa de aer de deasupra zonelor interne încă se încălzeşte – ea nu a atins punctul culminant", a relatat Jones pentru ziar, sugerând că recordul din 1960 ar putea fi depăşit.

"Căldura din centrul Australiei nu va dispărea", a spus el, adăugând că "noi ştim că masa de aer nu este suficient de fierbinte pentru a contesta recordul Oodnadatta."

Temperaturile ridicate şi uscate au oferit condiţiile ideale pentru incendii, care au afectat New South Wales, Victoria, Australian Capital Territory şi Tasmania, a raportat Australia Broadcasting Corporation. Două case au fost distruse marţi într-un incendiu din centrul Victoria, iar peste 100 de case au fost distruse în Tasmania în week-end.

Numărul speculaţiilor conform cărora schimbările climatice sunt, cel puţin parţial, de vină pentru valul australian de căldură a fost în creştere.

Prim-ministrul australian Julia Gillard a declarat: "Deşi un anumit eveniment nu poate fi pus doar în seama schimbărilor climatice, vremea nu funcţionează aşa; ştim că din cauza schimbărilor climatice ne vom confrunta cu mai multe evenimente şi condiţii meteorologice extreme", potrivit AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură