Cele Cinci Elemente si corpul uman

In medicina chineza, corpul uman este impartit pe cinci sisteme: lemn, foc, pamant, metal si apa. Organele si tesuturile umane corespund celor cinci elemente. Cele cinci sisteme ale organismului nu numai ca se auto-regleaza in conformitate cu legile yin si yang, dar, de asemenea, se coordoneaza cu cele cinci elemente din lumea exterioara, iar scopul acestora este obtinerea sanatatii.
Relatia generativa si degenerativa ale meridianelor si elementelor in medicina chineza (Louise McCoy / The Epoch Times)
KanZhongGuo.com
22.09.2011

In medicina chineza, corpul uman este impartit pe cinci sisteme: lemn, foc, pamant, metal si apa. Organele si tesuturile umane corespund celor cinci elemente. Cele cinci sisteme ale organismului nu numai ca se auto-regleaza in conformitate cu legile yin si yang, dar, de asemenea, se coordoneaza cu cele cinci elemente din lumea exterioara, iar scopul acestora este obtinerea sanatatii.

In lumea exterioara, oamenii reactioneaza la o serie de lucruri, cum ar fi anotimpurile, culoarea si sunetul. [Toate acestea corespunzand celor cinci elemente.] Anotimpurile sunt primavara, vara, toamna si iarna. Culorile sunt rosu, galben, alb, negru si verde. Sunetele sunt do, re, mi, fa, sol si la. Chiar si aspectele morale si etice corespund celor cinci elemente. De exemplu, bunavointa corespunde lemnului, dreptatea corespunde aurului, bunele maniere corespund apei; intelepciunea corespunde focului, iar increderea pamantului.

Exista cinci ferestre care conecteaza lumea exterioara cu sistemele majore din organism. Medicina traditionala chineza le numeste "deschideri" sau "guri." Pentru splina avem gura. Pentru plamani avem nasul. Pentru ficat avem ochii. Pentru inima avem limba. Pentru rinichi avem urechile. Fiintele umane pot afla mai multe despre lumea exterioara observand aceste orificii. Relatiile dintre cele cinci sisteme si cele cinci elemente sunt dupa cum urmeaza:

Cinci elemente: Pamant, metal, lemn, foc, si apa.

Cinci orificii: gura, nasul, ochii, limba si urechile.

Cinci culori: galben, alb, verde, rosu, si negru.

Cinci note: Do, re, mi, sol si la.

Cinci organe interne: splina, plamani, ficat, inima si rinichi.

Daca ochii vad ceva elegant, celelalte patru organe impartasesc frumusetea.

Cinci organe tubulare: stomac, intestin gros, vezica biliara, intestinul subtire si vezica urinara.

Cinci principii: incredere, corectitudine, dreptate, intelepciune si politete.

Cele cinci culori, cinci note si cele cinci principii transmit toate acelasi lucru: daca notele sunt pure, ele pot inspira oamenii sa se adere la Tao si sa isi trezeasca constiinta.

Cum se influenteaza reciproc cele cinci elemente? De exemplu, metalul este fiica pamantului, care are focul drept parinte. Supusul pamantului este apa si oficialul sau este lemnul. Daca toate acestea ar fi angajate intr-o relatie metaforica in fiintele umane, ar arata astfel: Un om virtuos este iubitor si bun cu copiii sai, isi onoreaza parintii, ii pasa de supusii sai si este un functionar sincer si drept.

Fiecare element este strans legat de celelalte patru. De exemplu, atunci cand urechile, orificiul rinichilor, asculta muzica minunata, celelalte patru organe beneficiaza, de asemenea. Daca ochii vad ceva elegant, celelalte patru organe impartasesc frumusetea. Cand sensurile interioare ale sunetelor si culorilor trec prin organele interne, acestea trezesc elementele noastre morale. Cu alte cuvinte, aceasta ajuta o persoana sa urmeze principiile universale si sa se comporte ca o fiinta umana plina de noblete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor