Cel puţin 14 morţi, după scufundarea unei ambarcaţiuni în Marea Neagră

O ambarcaţiune de pasageri supraîncărcată s-a scufundat în 17 octombrie în timpul unei furtuni în Marea Neagră, susţin oficialii ucraineni.
Ambarcaţiunea Ivolga, care s-a scufundat în 17 octombtrie 2015 în Marea Neagră. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.10.2015

Cel puţin 14 oameni au murit sâmbătă după ce o ambarcaţiune având la bord zeci de persoane care se întorceau dintr-o călătorie de pescuit s-a răsturnat în timpul unei furtuni puternice în apropiere de Odessa, pe coasta Mării Negre. Autorităţile învinuiesc proprietarii ambarcaţiunii pentru că au ieşit în largul mării în ciuda avertismentelor meteorologice şi nu au asigurat veste de salvare pentru toţi cei aflaţi la bord, conform agenţiei de ştiri RT.

“În această dimineaţă, mica ambarcaţiune Ivolga a plecat într-o călătorie de pescuit în Limanul Nistrului, având la bord 33 de pasageri şi 3 membri ai echipajului. În jurul orei 3:30 pm [ora locală], la întoarcere, ambarcaţiunea s-a răsturnat la aproximativ 1 km de ţărm”, conform celor declarate sâmbătă de Vladimir Zhmak, şeful administraţiei regionale din Odessa.

Un remorcher aflat în apropiere a sosit la faţa locului şi i-a urcat la bord pe supravieţuitorii încă aflaţi în apă. Ulterior a sosit o ambarcaţiune de salvare.

“Motivul acestei tragedii .... [a fost] o furtună puternică şi lipsa vestelor de salvare”, a declarat Zhmak.

Serviciul ucrainean de urgenţă susţine că a descoperit 14 cadavre, în timp ce Ministerul de Interne a declarat anterior că ar putea fi vorba de 16 victime. Aproximativ 20 de persoane au necesitat spitalizare, în timp ce alte 5 au refuzat ajutorul.

O comisie specială de investigaţie a fost formată la ordinele premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk şi fost deschisă o anchetă penală pentru a se determina dacă au fost încălcate regulile privind siguranţa. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, responsabilii ar putea primi între 5 şi 10 ani de închisoare.

Conform datelor preliminare ale investigaţiei, ambarcaţiunea a fost supraîncărcată în momentul incidentului, transportând dublul greutăţii recomandate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor